Selectie; Muziek

Muziek Cimarosa De Kameropera Trionfo speelt de komische opera Il matrimonio segreto (Het geheime huwelijk) van Domenico Cimarosa in de regie van Jan Bouws en begeleid door een ensemble olv Christian Bremer. Vincent Sturkenboom ontwierp het decor en Annemieke Soeters de kostuums; er wordt gezongen door Mirjam Beumer, Maaike Poorthuis, Ineke Vlogtman Leo van der Valk, Jan Willem Baljet en Onno Pels. 17 okt 20u Stadsgehoorzaal Kampen; 25 okt 14u Lochemse Schouwburg; 7 nov 20u Carrousel Ommen; 14 nov 20u Orpheus Apeldoorn; 17 nov 20u De Kolk Assen; 28 nov 20u Theater Hof 88 Almelo.

Thesee

De opera Thesee van Lully, sinds 1682 niet meer in ons land uitgevoerd, wordt 21 okt 19u30 in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht opgevoerd onder leiding van William Christie tijdens een tournee van de Academie d'Ambronay en de barokafdelingen van een aantal Europese conservatoria, waaronder het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Tromp Concours

Het veertiende Trompconcours voor jonge Benelux-musici in het muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven is dit keer gewijd aan de klassieke gitaar en duurt van 19 tot en met 24 okt. Na voorronden en een halve finale is er op 24 okt 19u een finale, begeleid door het Brabants Orkest. Daarna zijn er t/m 31 okt nog allerlei activiteiten rond de gitaar en andere tokkelinstrumenten. Gratis programmaboek in het muziekcentrum Frits Philips.

Alvin Youngblood Hart

Hij werd vorig jaar uitgeroepen tot `Best New Blues Artist' maar speelt ook andere stijlen net als de legendarische Leadbelly op wie hij bij vlagen heel sterk op lijkt. 15 okt Effenaar Eindhoven, 16 okt Congresgebouw Den Haag (Crossing Border), 17 okt Vera Groningen.

David Douglas Sanctuary

Volgens het persbericht gaat de Amerikaanse trompettist met zijn septet Sanctuary geinspireerd door John Coltrane en Ornette Coleman `from trance-hop beats to noise-improve to rhapsodic balladry'. 17 okt BIMhuis Amsterdam.

Billy Bragg

Bij zijn dood in 1967 liet de Amerikaanse zanger Woody Guthrie honderden ongebruikte gedichten en songteksten na. Op verzoek van Guthries dochter Nora boog de Engelse folkrocker Billy Bragg zich over de vele opschrijfboekjes met ruw materiaal, varierend van kinderliedjes tot een op rijm gezette liefdesverklaring aan Ingrid Bergman. Bragg komt de liedjes van het resulterende album Mermaid Avenue live zingen, zonder de prominent op de cd aanwezige groep Wilco maar met het aan Guthrie verwante engagement van een hedendaags protestzanger. 18 okt Melkweg, Amsterdam.