Selectie Galerie

Galerie

In zijn werken combineert Ed Gebski fotografische en schilderkunstige technieken. Het door de kunstenaar ontwikkelde procede, waarin lichtgevoelige chemicalien door de verf zijn gemengd, wordt aangeduid als `acryl emulsies op linnen'. Gebski's schilderijen tonen gezichten en ledematen, die zijn opgeblazen tot bovenmenselijke proporties. Net als bij een fotonegatief zijn de voorstellingen afgebeeld in tegengestelde kleuren. Zijn tentoonstelling `Het zwarte licht' is t/m 7 nov te zien in Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, Amsterdam. Wo t/m za 13u-17u30.

Maarten Verhaak

Van een afstand gezien lijken de schilderijen van Maarten Verhaak net foto's. In een hyperrealistische stijl schildert hij auto's die in onmiskenbaar Hollandse straten zijn geparkeerd. Op zijn tentoonstelling `Free Style III' in de Wetering Galerie toont Verhaak tevens een serie werken op papier met de snelweg als thema en een serie studies van het mannelijk naakt. T/m 28 okt, Lijnbaansgracht 288 Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Axel Hutte

De Duitse fotograaf Axel Hutte behoort samen met kunstenaars als Thomas Ruff, Thomas Struth en Andreas Gursky tot de generatie van inmiddels internationaal bekende leerlingen van Bernd Becher. Zijn interesse gaat uit naar industriele architectuur zoals kantoorgebouwen, bedrijfsterreinen en metrostations. Tegenwoordig richt Hutte zich tevens op het landschap dat hij op een haast schilderkunstige manier in beeld brengt. In Galerie Akinci toont hij een recente serie werken die hij het afgelopen jaar in IJsland fotografeerde. In dit woeste, overweldigende landschap is ieder teken van menselijke aanwezigheid verdwenen. T/m 8 nov, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam.

Di t/m za 13-18u.

Brand

In de voormalige brandweerkazerne in het centrum van Utrecht organiseert Stichting MAX.1 de komende twee weekeinden het project `Brand'. Dertig kunstenaars van verschillende tweede fase-opleidingen in Nederland presenteren hier nieuw werk met de unieke ruimte als uitgangspunt. Diverse disciplines als video, geluid, dans performance, schilder- en beeldhouwkunst zijn op de tentoonstelling vertegenwoordigd. Op een projectiescherm aan de gevel van de kazerne wordt iedere avond een nieuw programma van videofilms vertoond. De opening vindt plaats op 16 okt vanaf 19u30, daarna is de expositie op de Minrebroederstraat 11-17 te zien op 17, 18, 24 en 25 okt van 13u-22u30.

En verder

Foto's van Ulay en Martine Stig t/m 15 nov in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, Amsterdam; Schilderijen en tekeningen van David Austen en Elly Strik t/m 14 nov bij Slewe Galerie, Kerkstraat 105A Amsterdam; Ronald in 't Hout en Scott Neary exposeren t/m 11 nov bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Fotowerken van Winfred Evers en Ruud van Empel t/m 14 nov bij Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam; Schilderijen van Hillebrand van Kampen t/m 7 nov in Galerie Onrust Planciusstraat 9a, Amsterdam; Paul Klemann, Mariette Linders en Willem Hussem Ed Gebski

exposeren t/m 4 nov bij Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; Fotowerken van Veronika Kellndorfer, Charlie van Rest en Lon Robbe t/m 1 nov bij Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47 Haarlem.