Selectie; Films

FILMS

East Palace, West Palace (Dong Gong, Xi Gong) Explosieve speelfilm van niet-officiele Chinese filmmaker Zhang Yuan concentreert zich op het verhoor van een jonge homoseksueel, opgepakt in een parkje in Peking, door politieman, die zich laat meeslepen in sadomasochistisch spel van aantrekken en afstoten. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemarienburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Gummo

Woest experimenterend debuut van 23-jarige Harmony Korine bestaat uit een tamelijk losse reeks portretjes van jongeren in een arm Amerikaans stadje, waar een tornado de fysieke aanwezigheid en morele invloed van volwassenen vernietigd heeft. Soms trefzeker, dan weer de plank misslaand choqueert Korine de normen en kijkgewoonten van de toeschouwer. Prijs van de Nederlandse filmkritiek op Rotterdams festival 1998. Amsterdam: Kriterion /Studio K. Utrecht: Springhaver.

Out of Sight

In Steven Soderberghs vakkundige Elmore Leonard-verfilming Out of Sight speelt George Clooney een schurk die eigenlijk een held is. In een goudgele belichting legt de meesterbankovervaller het in de achterbak van zijn vluchtauto aan met een onderkoelde FBI-agente. In meer dan 25 theaters.

Saving Private Ryan

Doorsnee soldatendrama, waarin de enig overgebleven zoon van een boerengezin uit Iowa in het Normandie van de tweede Wereldoorlog moet worden opgespoord, ontleent zijn belang aan de met groot verantwoordelijkheidsgevoel gefilmde landing van de Amerikaanse troepen op Omaha Beach tijdens D-Day. De reconstructie van de chaos door Steven Spielberg is een cinematografische, treurige triomf, en maakt een onuitwisbare indruk. In meer dan 83 theaters.

En verder

The Big Lebowski in meer dan 9 theaters; The Butcher Boy Amersfoort: De Lieve Vrouw.

Amsterdam: Nederlands Filmmuseum. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Eindhoven: Plaza Futura. The Hanging Garden Amsterdam: Desmet. Zwolle: Het Fraterhuis; The Ice Storm; Den Haag: Babylon. Amsterdam: The Movies. Nijmegen: Filmtheater Cinemarienburg. Utrecht: Springhaver Theater.

Kleine Teun Utrecht: City Theater / Movies; De Poolse Bruid Amsterdam: Desmet. Castricum: Corso. Den Haag: Babylon. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Leiden: Kijkhuis Leiden. Venray: Studio / Select; Titanic in meer dan 16 theaters; Ulee's Gold Amersfoort: De Lieve Vrouw. Maastricht: Lumiere.