Politiejurist klaagt hoofdofficier aan

Het college van procureurs-generaal onderzoekt een klacht van de bedrijfsjurist van de Groninger politie, mr. M. Keizer, tegen de oud-hoofdofficier van justitie in Groningen, mr. R. Daverschot. Volgens Keizer heeft Daverschot hem belasterd in een interview in het Nederlands Dagblad.

In het gewraakte artikel blikt Daverschot - tegenwoordig plaatsvervangend procureur-generaal in Arnhem - terug op de Groninger bestuurscrisis en zijn verstoorde relatie met voormalig korpschef J. Veenstra.

De crisis in Groningen ontstond na de rellen in de Groningse Oosterparkwijk eind vorig jaar, waarop politie en justitie niet adequaat reageerden. Naar aanleiding van de rellen stapte de complete Grongingse `driehoek' - achtereenvolgens korpschef Veenstra, burgemeester Ouwerkerk en hoofdofficier van justitie Daverschot - op. Bedrijfsjurist Keizer schreef een evaluerend stuk over een andere affaire die de gemoederen bij politie en justitie in Groningen flink heeft verhit: de vermeende incestzaak rond de Schiermonnikoogse politiechef Lancee, die valselijk werd beschuldigd van seksueel misbruik van zijn dochter. De bestuurlijke afwikkeling van deze affaire viel begin dit jaar samen met de nasleep van de Oosterparkrellen.

In het vraaggesprek in de krant stelt Daverschot dat het (interne) evaluatiestuk van Keizer vooral was bedoeld om het openbaar ministerie te beschadigen aan de hand van leugens en suggesties.

Die publiekelijk geventileerde interpretatie schoot Keizer in het verkeerde keelgat. Het college van procureurs-generaal onderzoekt Keizers klacht en zal daarover verslag uitbrengen aan minister Korthals van Justitie. (ANP)