POLITICOLOGIE

Naam: Loek Hermans (47) Beroep: minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

“Ik wilde na de HBS eerst een jaar naar Amerika gaan om daar het laatste jaar High School te volgen. Het is heel interessant om in het buitenland te vertoeven. Een beetje kijken, luisteren, ervaringen opdoen. Ik stond bij wijze van spreken al klaar om te vertrekken toen ik hoorde dat het niet doorging.

“Daarna heb ik heel snel een keuze moeten maken, het was tenslotte al april. Ik wist dat ik heel graag de politiek in wilde. De fascinatie daarvoor is al begonnen toen ik als 11-jarig jongetje tijdens de Cuba-crisis met mijn moeder door de stad liep en overal de radio's aanstonden. Met de moord op Kennedy, de Provo-opstand in 1966 en Martin Luther King waren het boeiende tijden als je enige mate politiek geinteresseerd bent.

“Ik heb eerst uitgebreid met mijn vader zitten praten. Rechten, economie, politicologie en geschiedenis heb ik overwogen. Uiteindelijk heb ik voor politicologie gekozen, hoewel mijn vader liever had gehad dat ik jurist was geworden. Maar ook in het kader van wat we nu employability noemen, was politicologie een mooie opleiding.

“Ik heb verschillende universiteiten bekeken: Utrecht, Amsterdam Leiden en Nijmegen. Maar in die tijd was er niet zoveel bekend over de opleidingen. Je had er een bepaald beeld van, maar je kon de kwaliteit niet goed bekijken. Het was meer van horen zeggen.

“Mijn decaan aan de HBS heeft me wat adviezen en boekjes gegeven, ik ben naar een aantal open dagen gegaan en in Nijmegen heb ik met professor Hoogenwerf gesproken over de inhoud van de studie. Uiteindelijk ben ik naar Nijmegen gegaan omdat de inhoud van de studie me daar het meeste aansprak. Ook kon ik daar vrij makkelijk een kamer krijgen, in tegenstelling tot Amsterdam.

En als je uit het zuiden komt, lag Nijmegen ook wel voor de hand.

“Ik bemoei me heel beperkt met de studiekeuze van mijn kinderen. Ze orienteren zich heel breed, er is veel informatie beschikbaar. Ik vind dat zeer goed zo kom je nog gerichter tot een keuze. Als student zou ik nu ook meer gaan rondkijken. Als de mogelijkheid bestaat, zou ik niet alleen studeren aan de eigen universiteit, maar ook eens interessante colleges en modules volgen aan een andere universiteit.'

    • Tijn Kramer