PENNE MET RAKETKRUID IN TOMATEN-ROOMSAUS

Wat een keuze! Een paar weken geleden zag ik op de markt een voor mij weer nieuwe tomatensoort: de San Marzano pruimtomaat. De San Marzano komt oorspronkelijk uit de buurt van Napels en wordt daar op vulkanische hellingen geteeld. Deze tomaten zijn bijzonder vlezig met weinig zaad en vocht, en zijn daarom perfect om sauzen en soepen mee te maken. Verhit de olijfolie voor de tomatensaus in een koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de pruimtomaten in. Voeg de basilicum en zout en peper toe en breng aan de kook. Laat de saus onder af en toe roeren op een middelhoog vuur tot circa de helft inkoken. Passeer de saus dan door de groentemolen of door een zeef.

Doe de prosciutto en de tomatensaus in een pan en zet op een middelhoog vuur. Breng tegen de kook aan en laat 3 tot 4 minuten zachtjes koken. Giet er de slagroom bij, roer alles goed en laat 1 minuut zachtjes koken. Schep er de rucola door en laat circa 1 minuut zachtjes koken tot de rucola geslonken is. Breng op smaak met zout en witte peper. Vul intussen een pan voor driekwart met gezouten water en breng aan de kook.

Voeg de pasta toe en roer zachtjes om te voorkomen de pasta aan elkaar plakt. Kook de pasta in circa 8 tot 10 minuten bijtgaar, of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta over in een vergiet en laat even uitlekken. Doe de pasta dan onmiddellijk in de tomaten-roomsaus en schep goed om. Schep de pasta met saus in een voorverwarmde dienschaal of in voorverwarmde individuele soepborden en dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean