Overname Labouchere door AOT hapert

De overname van Aegon-dochter Bank Labouchere door het beursbedrijf AOT is nog altijd niet rond. Problemen met toezichthouders en het slechte beursklimaat zijn de oorzaak van de vertraging. Bestuursvoorzitter Van de Berg van AOT wil pas morgen, bij de presentatie van de derde-kwartaalcijfers, nadere mededelingen doen. Van het afblazen van de gehele transactie is absoluut geen sprake, zo stelt hij vanochtend desgevraagd.

Een woordvoerder van de Amsterdamse effectenbeurs bevestigt dat er de laatste weken voortdurend is onderhandeld over de overname. “Er is nog geen witte rook.' Behalve de beurs, die de nieuwe combinatie moet toelaten, is ook De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) bij dit overleg betrokken. “Alleen al het grote aantal gesprekspartners maakt het overleg tijdrovend', aldus de zegsman. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de transactie in het derde kwartaal zou worden afgerond.

Voor de toezichthouders is de combinatie van een bank (Labouchere) en een hoekmansbedrijf het grootste probleem. De informatie over de orderstromen die hoeklieden hebben werd als te gevoelig beschouwd en om die reden hebben grote banken als ABN Amro, Rabobank en ING in deze tak van beursactiviteiten nooit grote belangen mogen opbouwen. Volgens ingewijden moet alleen de STE zich nog (deze week) uitspreken over een voorstel, waardoor misbruik van informatie zoveel mogelijk wordt uitgesloten.

Het moederbedrijf van Labouchere, Aegon, wil niet ingaan op de oorzaken van de vertraging, hoewel de verzekeraar niet ontkent dat er besprekingen plaatsvinden. Aegon zou 57 procent van de (nieuw uit te geven) aandelen AOT ontvangen voor Labouchere, waarmee volgens analisten een boekwinst van 1 miljard gulden zou worden geboekt.

Net als bij de mislukte emissies van Fortis en Van der Moolen moeten ook bij de aankoop van Labouchere nieuwe aandelen worden uitgegeven. Het is volgens ingewijden de vraag of er voor deze nieuwe aandelen AOT voldoende belangstelling is. Bijkomende factor is dat de succesvolle dochter LegioLease (met 200.000 klanten) van Labouchere momenteel met problemen kampt: door het slechte beursklimaat en door veranderingen in de fiscale wetgeving is de belangstelling voor constructies waarin aandelen worden geleased minimaal geworden.

De combinatie van Labouchere en AOT kan een grote speler worden. Zij heeft meer dan 25 handelaren op de Optiebeurs, een marktaandeel van 35 procent als intermediair tussen professionele partijen op de Amsterdamse effectenbeurs een zakenbankafdeling en het beheer over ruim 4 miljard gulden vermogen.