ONMISBAAR; de pc

Het moderne studentenleven speelt zich af op welgeteld een vierkante meter: het bureau met daarop de pc. Het is de arena van de strijd tegen de propedeutische depressie, het is klaagmuur en orakel tegelijk. Er wordt geknokt, gesmeekt om een wonder, liefdevol gefluisterd.

De pc is het surrogaat voor het studentenleven van voor de tempobeurs. De vrije liefde wordt bedreven per email en via het Internet, en met de rugzak door Europa om jezelf te vinden kan virtueel, tussen twee tentamens door. Anarchisme en kont tegen de krib? Een illegale kopie van Tetris op je pc installeren!

De pc is het freudiaanse middelpunt van het studentenbestaan: hij is minnaar en moeder, samengesmolten op een harddisk. Het is degene die onder het kopje `spellingcontrole' het huiswerk nakijkt en net als vroeger de ergste fouten met je doorneemt. Dan is ze er opeens mopperend in een dialoogvenster: ruim de desktop op schoon je bestanden op, leeg de prullenbak.

Soms is tot diep in de nacht een zangerig gezoem te horen door de dunne wanden van een studentenhuis. Er is geschuifel van voeten, gezucht, zo nu en dan gedempt geruzie en onrustig gekir zodra de zon opkomt. Onmiskenbaar een woelige nacht van de student en zijn deadline.

De dwarse student van weleer is niet meer. Zodra het eerste biertje achter de kiezen is, zijn vrienden hem met de rekening achterlieten in de kroeg, hij zijn eerste kater door het toilet heeft gespoeld, de verwarming weer stuk blijkt en de wereld hem koud en kil toekomt, knipt hij zijn pc aan: WELKOM!

    • Aranka Klomp