ONMISBAAR; de magnetron

Nog niet eens zo lang geleden was koning Alcohol de alleenheerser over het studentenvolk. Zonder mokken voerde de student al zijn wetten en bevelen uit en wie de grootste lever kreeg, die won. Maar hij moet zijn macht delen met een nieuwe monarch: koning Albert Heijn. Met diens magnetronmaaltijden is er voorgoed een gat geslagen tussen twee generaties studenten. Die van voor en die van na.

De tijden zijn voorbij van spaghettivierdaagsen, van aangekoekte soep uit een pakje en van frikadellen van de Aldi - de historische tien voor vijf gulden. Het is voorbij, het aanschuiven in de mensa en blind eten: ogen dicht, neus dicht en veel en hard praten opdat je de gehaktballen niet de maag in hoorde stuiteren.

Er was een tijd waarin een hoog cholesterolgehalte nog getuigde van een ware studentenziel en van een portie gezonde rebellie tegen de conventies van het ouderlijk huis. Een student at wanneer hij wilde, waar hij wilde en wat hij wilde. Vitamines, ijzer of vezels? Daar kreeg je toch acuut geitenwollensokken van.

Koning Albert heeft zijn onderdanen via een uitgekiend marketingplan onderworpen aan een degelijk dieet: de student eet snel gemakkelijk en toch voedzaam, met een AH-kant-en-klaarmaaltijd. Je schuift de weekaanbieding in de `kookdoos' (ook wel: `magno' of `mammatron') wacht luttele minuten en werkt de hele handel weg.

Behalve dat studentenbuikjes afkalven en de aderen onvermoeid wijd open blijven staan is er nog iets wezenlijks veranderd door de komst van de thuismaaltijd en de magnetron: de lange traditie van het vaatstapelen is niet meer. Nodigde de afwas vroeger nog uit de wetten der zwaartekracht eens goed te tarten - opstapelen, stutten, niet met de deuren slaan en ten slotte klemzetten tussen aanrecht en plafond - heden ten dage werpe men koning Alberts bakje bij het vuil en dat was dan dat.

De geur van vers aangebrande aardappels in een besmeurde keuken, het geluid van spetterende speklappen op de rand van ontploffen, het zijn taferelen uit een ver verleden. Voor de idealisten, de harde kern, de discipelen van de Gore Zooi: leg een rauw ei in de magnetron en wacht twee minuutjes: ouderwets spektakel!

    • Aranka Klomp