Onderzoek nieuw theater TGA

De gemeente Amsterdam laat een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van een nieuw theater achter de Stadsschouwburg aan het Leidseplein. Het betreft een `vlakke vloertheater' waarvan Toneelgroep Amsterdam de vaste bespeler moet worden.

Eerder is een onderzoek gedaan naar de bouw van een theater op de plaats van het achterhuis van de schouwburg, waarbij gebruik gemaakt zou worden van de het bestaande podium en de toneeltoren. In dat geval zou er maar een voorstelling tegelijk gegeven kunnen worden. In de variant die nu wordt onderzocht gaat het om een zelfstandig theater op de plaats van het achterhuis en een deel van de bebouwing aan de Melkweg. Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg zijn voorstander van deze variant.

Plaatsvervangend directeur kunsten G. Lawson van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gaat het onderzoek uitvoeren. De gemeente Amsterdam neemt de kosten, honderdduizend gulden voor haar rekening.