Milosevic koos uit twee handen

Een belangrijke doorbraak in zijn onderhandelingen met de Joegoslavische president Slobodan Milosevic, zegt de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke, kwam pas toen hij een hoge Amerikaanse militair bij de besprekingen haalde.

“De eerste drie dagen waren ongelooflijk moeilijk. Op de derde of vierde dag voegde luitenant-generaal Mike Short zich bij onze delegatie de bevelhebber van de luchtmacht van de NAVO in Zuid-Europa, een taaie no-nonsense man, die in de Vietnam-oorlog 240 missies heeft gevlogen' vertelde Holbrooke gisteren in het Amerikaanse televisieprogramma The Newshour with Jim Lehrer.

“Ik stelde hem voor aan Milosevic. Die leunde toen naar voren en zei op zijn karakteristieke manier: `Zo generaal, dus u bent de man die ons gaat bombarderen?' Short was even van zijn stuk gebracht, maar herstelde zich meteen en zei: `Mijnheer de president, ik heb in mijn ene hand B-52's (bommenwerpers, red.) en in mijn andere hand U2's (spionagevliegtuigen). Ik zal opdracht krijgen om een van die twee te gebruiken. Ik hoop dat u de juiste keuze maakt, want ik zal mijn bevelen opvolgen.' Toen drong het tot Milosevic door het menens was', aldus Holbrooke.

De NAVO treft ondertussen voorbereidingen voor de oprichting van een speciale reddingsmacht die de ongewapende waarnemers in Kosovo zo nodig te hulp moet kunnen schieten. Het reddingsteam zal waarschijnlijk in de Adriatische Zee gestationeerd worden. Dat heeft woordvoerder James Rubin van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd. Holbrooke zei op CNN dat hij zich meer zorgen maakt over de tijdige aankomst van de waarnemers in Kosovo, dan over hun veiligheid na aankomst. De waarnemers zullen onder leiding staan van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Holbrooke zei te verwachten dat een Amerikaan het bevel over hen zal voeren.

Senator Joseph Biden, de hoogste Democraat in de commissie voor buitenlandse betrekkingen, zei gisteren dat hij verwacht dat er op den duur toch militair tegen Servie opgetreden zal worden.

“Eerlijk gezegd had ik liever gehad dat we nu geweld hadden gebruikt', aldus Biden. Hij had al een resolutie voorbereid die de Amerikaanse regering daarvoor toestemming zou hebben gegeven.