Liberman waardig vervanger Giulini

Het gewicht der jaren drukt op de oudste generatie dirigenten. Deze maand hebben zowel Carlo Maria Giulini (84) als Gunter Wand (86) hun directiebeurten bij het Koninklijk Concertgebouworkest afgezegd. Gunter Wand wordt eind deze maand vervangen door Mark Elder (51). Voor de concerten die Giulini gisteren en vandaag zou dirigeren wordt hij vervangen door Viktor Liberman (66), gepensioneerd als concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest, maar nog volop actief als dirigent.

In plaats van Beethovens Vierde en Zevende symfonie dirigeert Liberman diens Zesde en Vijfde - in die volgorde. Een kleine, zij het fundamentele wijziging. Want daarmee is de programmatische herhaling van het legendarische concert dat Carlos Kleiber in oktober 1983 bij het Concertgebouworkest dirigeerde, van de baan. Liberman maakte er het beste van. In de Zesde symfonie verkoos hij het harmoniemodel - soms op het voorzichtige af. Geen extremen in dynamiek of expressie, geen dramatische krachtpatserij. Zelfs puntige staccato-noten werden vloeiend golvende lijnen (eerste deel), lichtelijk eigenwijze voorslagen in de strijkers werden gladgestreken in accenten (deel 3), Het `Gewitter' (deel 4) was een ontladend onweertje, geen angstaanjagende wolkbreuk. Liberman is met ook betrekkelijk langzaam genomen tempi duidelijk een voorstander van de geesthetiseerde Pastorale.

De Vijfde was veel meer emotioneel geladen. Omwille van de dramatische opbouw was er dan ook veel voor te zeggen de beide symfonieen in chronologisch omgekeerde volgorde te spelen. Met fijnpuntige motieven, aangezette contrasten en een lekker zwaar Trio, homogeen ingezet vanuit de groep van acht contrabassisten, betuigde Liberman zich een waardig remplacant. Natuurlijk, hij is geen Giulini, maar dirigerend als een blije balletmeester is Liberman nochtans een dirigent in de bloei der jaren.

    • Emile Wennekes