LERARES

“Ik wilde altijd al dansen. Helaas werd ik na de HAVO afgewezen voor de balletacademie. In die tijd deed ik ook modellenwerk en raakte ik geinteresseerd in het werk als styliste bij modereportages. Ik ben me toen gaan orienteren wat de beste opleiding voor styling was.

“Via mijn opa, die bij De Bijenkorf werkte, ben ik in contact gekomen met iemand die daar te maken had met de styling. Het bleek dat de meeste stylistes bij De Bijenkorf van de kunstacademie kwamen. Daarna heb ik met mijn decaan en tekenleraar gesproken over de opleidingen. In mijn examenjaar ben ik als een gek in naschoolse uurtjes gaan tekenen knutselen en schilderen om ervoor te zorgen dat ik een map met eigen werk had. Uiteindelijk ben ik begonnen op de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht.

“Mijn ouders hebben mij vrijgelaten in mijn keuzes. Van jongs af aan wist ik meestal goed wat ik wilde. Dat veranderde dan wel vaak, maar toch had ik altijd een doel voor ogen. Bijvoorbeeld toen bleek dat de kunstacademie niet echt wat voor mij was. In die tijd maakte ik namelijk kennis met de televisie, in een achtergrondkoortje bij Rene Froger.

“Ik ben teruggegaan naar het VWO om eens goed te kijken welke opleiding het beste was om bij de televisie te komen. Ik heb de open dagen bezocht van Kunst en Cultuurwetenschappen, maar merkte dat die opleiding enorm economisch was. En daar ben ik niet echt een uitblinker in.

“Een jongen vertelde mij daar in de kantine toevallig over de lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool Holland. Daar zaten toneel- en cameracursussen bij. En omdat je voor de klas komt te staan, kreeg je ook interviewtechnieken. Beide bleken heel nuttig voor het televisiewerk.

“Maar ook al tijdens de opleiding ben ik me gaan orienteren op het kleine schnabbelcircuit - showballetten, assistentenwerk - en heb ik meegedaan aan de Miss Universe-verkiezing bij Veronica. Zo kon ik een voet tussen de deur krijgen en goed kijken wat ik nu exact bij de televisie wilde doen.

Uiteindelijk kreeg ik het zo druk bij de televisie dat ik helaas met de opleiding moest stoppen. Maar met al het extra werk en de cursussen heb ik eigenlijk een beetje een opleiding voor mezelf gecreeerd.'

    • Tijn Kramer