KINDERAGENDA; Beestenboel

`Er was een heel klein varkentje, dat was zo erg precies./Hij wou geen modder op zijn buik, want modder vond hij vies.'

Zo begint een gedichtje van Annie M.G. Schmidt over een varkentje dat zo netjes was dat hij zich wilde wassen en prompt in het water viel. Het gedichtje kun je lezen in het boekje `Beestenboel' waarin ook andere gedichten van Annie M.G. Schmidt staan, zoals `Dikkertje Dap' en `Sebastiaan'. Bij de versjes staan hele mooie tekeningen, die zijn gemaakt door Harrie Geelen. In het Gemeentemuseum Het Rondeel Rhenen zijn t/m 24 okt alle originele tekeningen uit het boek te zien op de tentoonstelling `De beesten van Harrie Geelen'.

*Gemeentemuseum Het Rondeel, Kerkstraat 1, Rhenen. Di t/m vr 12-17u, za 13-17u. Tel 0317-612077.

Kinderboeken

Koos Meinderts zingt op za 17 okt om 14u met kinderen versjes uit zijn boeken `Er ging een vis uit fietsen' en `Oliebol van Krentenkoek'. Hiermee sluit hij in Utrecht de kinderboekenweek af.

Kinderboeken kun je kopen op de Kinderboekenmarkt op 18 okt (11u) in Den Haag. En je kunt er de kinderboekenschrijvers Paul van Loon, Carry Slee, Margriet Heymans Max Velthuys, Sjoerd Kuiper, Dagmar Stam en Anke de Vries ontmoeten. Ook is er muziek en zijn er (poppen)theatervoorstellingen.

*Koos Meinderts in de Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht. Inl 030-2322057. Kinderboekenmarkt in de Haagsche Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75. Inl 070-3618840.

Cursus kinderfilm

Als je heel erg van films houdt dan wil je vast wel weten hoe films worden gemaakt en hoe films er vroeger uitzagen. In Rialto in Amsterdam worden vanaf 21 okt op zes woensdagen filmworkshops voor kinderen gegeven. Zo kom je op 28 okt alles te weten over toverlantaarnvoorstellingen de voorlopers van de film, tijdens de familievoorstelling `Toveren met licht'.

Zangeres Nora Tours en pianiste Renee Perry vertellen en zingen dan verhalen bij plaatjes die uit de toverlantaarn tevoorschijn komen. Op 4 nov kijken kinderen met filmverteller Stan Ras naar films die tachtig jaar oud zijn en waarin ondeugende kinderen de hoofdrol spelen. En de nieuwe film `Abeltje' is te zien, voor hij in de bioscoop komt tijdens de laatste workshops `Special effects' op 25 nov.

*Rialto Filmtheater, Ceintuurbaan 338, Amsterdam. De middagen beginnen om 14u met een inleiding, gevolgd door de film. De workshop die om ong. 15u30 begint is alleen toegankelijk voor kinderen die aan alle workshops meedoen. Inl 020-6753994 (wo t/m vr v.a. 12u30).

Herfstvakantiestad

Het Frans Halsmuseum in Haarlem was vroeger een weeshuis, waar de kinderen op zolder sliepen. Ze aten met elkaar aan lange houten tafels in de eetzaal. Tijdens de herfstvakantie worden die lange tafels weer in het museum neergezet. Kinderen kunnen er met hun ouders of opa en oma een `wezenmaaltijd' eten terwijl ze luisteren naar verhalen over het leven in het weeshuis. Na het eten is er een speurtocht door het museum. Ook op andere plaatsen in Haarlem is van alles te doen, zoals ouderwetse kinderspelen spelen kleurplaten kleuren en kinderspeelgoed maken in het Archeologisch Museum. In het Patronaat wordt op woensdagmiddag een kinderdisco en karaoke georganiseerd en in de Toneelschuur kun je films bekijken op het Cinekid festival.

*Alle activiteiten die worden georganiseerd zijn te vinden in het boekje `Haarlem Herfstvakantiestad' dat verkrijgbaar is bij bibliotheken, het gemeentelijk informatiecentrum aan de Grote Markt en het VVV-kantoor op het Stationsplein in Haarlem. Inl 023-5113300.

Border Kids

Border Kids is de kinderversie van het culturele Crossing Border Festival in Den Haag. In en om het theater Stella Den Haag vieren kinderen op 17 okt van 14-17u feest met schrijvers en tekenaars. In de theaterzaal lezen kinderboekenschrijvers Sjoerd Kuyper, Tjibbe Veldkamp en Jaap de Vries voor uit hun boeken. En Paul Steenhuis vertelt over de populaire kinderboekenserie De Kameleon. In een blokhut kun je met de kinderboekenschrijvers theedrinken. En in de foyer laten tekenaars zien hoe ze boeken illustreren. De middag wordt afgesloten met een optreden van de Breakdance-formatie `Exclusive' en een rapper.

*Kaarten voor deze middag zijn te verkrijgen bij Stella Den Haag Kerkstraat 11, tel 070-3307080. Entree kinderen f7,50, volwassenen f10.

Fossielen pielen

Fossielen zijn versteende beestjes, planten en schelpen die miljoenen jaren oud zijn. Op di 20 okt en do 22 okt om 14u30, 15u15 en 15u45 kunnen kinderen in het natuurmuseum Groningen zelf een fossiel maken met diaraampjes en een vreemde vloeistof. Maar je kunt ook oeroude fossielen bekijken en je mag ze zelfs aanraken. Op de tentoonstelling `De van professor van Straaten' zijn meer fossielen mineralen en gesteenten te zien. Verder vertelt een muziekdocente op 20 okt om 14u en 15u30 een spannend verhaal over bewegende stenen. En er is dan een muziekprogramma waar kinderen meebewegen op klassieke muziek en ze rotsen keien en kiezels uitbeelden. Verder kunnen kinderen in de herfstvakantie stenen kraken, pompoenen peuteren en nog veel meer.

*Natuurmuseum Groningen, inl 050-3676170.

Draken zoeken

De draakjes van Gelre zijn het kasteel Doorwerth binnengekropen en hebben zich verstopt in oa de zalen van het kasteel.

Omdat niemand weet waar ze zitten, worden kinderen gevraagd om te helpen met zoeken. Ieder kind dat meehelpt krijgt als beloning een draken-button. En acteur Pieter van Dijk vertelt in `Het kasteel spreekt' het verhaal van Reinout en zijn gevecht met de draak van Gelre. Deze familievoorstelling is te zien op woensdag 21 en 28 okt om 13u, 14u en 15u en op zondag 18 en 25 okt en 1 nov om 14u en 15u.

Kasteel Doorwerth, Fontainalle 2, Doorwerth. 17 okt t/m 1 nov, di t/m vr 10-17u, za/zo 13-17u (laatste toegang 16u) Toegang f5, v.a. 12 jr 10, toegang `Het kasteel spreekt' f8, v.a. 12 jr f12,50. Tel 026-3332532.