Het paleis wordt gesloopt; Open dagen in Madurodam

De koningin weet het nog niet, maar het Paleis op de Dam wordt gesloopt. Het koninklijk onderkomen verkeert in een dusdanig slechte staat dat het niet meer te redden is. Het dak lekt, er zitten scheuren in de muren en de majesteit kan haar gasten maar beter via de achterdeur ontvangen, want anders zouden ze wel eens een been kunnen breken op het afbrokkelende bordes. Het nieuwe paleis wordt van kunststof, in tegenstelling tot het oude dat geheel uit hout was opgetrokken. De herbouw zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om het miniatuurpaleis van de koningin in Madurodam. 's Lands kleinste stad is druk bezig met stadsvernieuwing. De Nieuwe Kerk staat in de steigers en wordt stukje bij beetje vervangen en het ABN Amro-kantoor aan het Rembrandtplein was zo slecht dat het onlangs is gesloopt. Volgend jaar krijgen het Vredespaleis in Den Haag en het Muiderslot een grondige onderhoudsbeurt: beide gebouwen staan al zo'n dertig jaar buiten en vocht heeft het hout flink aangetast.

De hele binnenstad van Madurodam krijgt een opknapbeurt. Gebouwen die niet in het echt bestaan, worden verwijderd en vervangen door bestaande. Zo wordt in het atelier, waar jaarlijks vijf tot tien maquettes worden gebouwd, aan de hand van tekeningen en tientallen foto's gewerkt aan Magna Plaza. De kosten van de maquette van het luxe Amsterdamse winkelcentrum komen op circa 2,5 ton door het hoge arbeidsloon: er gaan circa twee manjaren werk in zitten. De kosten worden betaald door het echte Magna Plaza, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Elders in de werkplaats worden alvast ornamenten gegoten voor het nieuwe Paleis op de Dam en in het `poppetjes-atelier' ligt Sinterklaas klaar om zijn vaste plaats bij de Domtoren in te nemen.

Wie de restauratie van de Nieuwe Kerk van nabij wil volgen en wil zien hoe de polyurethane versie van Magna Plaza vordert kan vanaf zaterdag een kijkje achter de schermen nemen. Van 17 oktober t/m 1 november laten de maquettebouwers zien hoe ze steentjes op de Nieuwe Kerk schilderen, hoe windsurfers worden gemaakt en hoe een baggercombinatie van IHC Caland wordt nagebouwd.

Terwijl de Intercity naar Groningen (schaal 1:25) passeert - het spoornet van Madurodam loopt dwars door de werkplaats zodat de treinen 's nachts binnen kunnen staan - legt C.

Zweers van de technische dienst uit dat hij de circa tien maquettebouwers, schilders en elektriciens regelmatig moet `afremmen' in hun enthousiasme. “Ze verdiepen zich zo in de details van de modellen dat het commercieel niet meer verantwoord is. De bezoekers zien al die details niet, want ze staan er toch zo'n vijf meter van af.' Zo telt het Paleis op de Dam in Madurodam slechts een handjevol duiven in plaats van de tientallen die de nissen van het echte paleis bewonen. “Als tijdens de jaarlijkse schoonmaakbeurt de hoge-drukspuit er over heen gaat, heb je kans dat ze er allemaal af zouden vallen.'

    • Friederike de Raat