EU akkoord met opening Malpensa

Na een aantal concessies van Italiaanse zijde heeft Rome met de Europese Commissie een akkoord bereikt over de opening, op 25 oktober, van het nieuwe Milanese vliegveld Malpensa. Deze hub is een sleutelelement in de samenwerkingsplannen tussen de luchtvaartmaatschappijen KLM en Alitalia.

Eurocommissaris Neil Kinnock gaf gisteren het groene licht voor de manier waarop Italie buitenlandse maatschappijen wil dwingen hun vluchten op het Milanese vliegveld Linate, dat dichter bij de stad ligt geleidelijk aan te verplaatsen naar Malpensa.

Inzet is de felle strijd tussen Alitalia en buitenlandse concurrenten om de lucratieve Noord-Italiaanse markt voor intercontinentale vluchten.

Alitalia biedt een reeks vluchten vanaf Malpensa aan, terwijl buitenlandse maatschappijen hun eigen hubs willen blijven voeden vanuit Linate.

In een eerste decreet bepaalde minister van Transport Claudio Burlando dat alle buitenlandse vluchten in een keer van Linate naar Malpensa moesten worden verplaatst. Deze maatregel is door Kinnock ongeldig verklaard.

Volgens het nieuwe decreet, dat vorige week is uitgevaardigd, mogen maatschappijen uit landen van de Europese Unie een derde van hun vluchten voorlopig op Linate houden.

Zij mogen zelf bepalen welke vluchten dat zijn, al mogen ze op die verbindingen geen grotere toestellen inzetten. Maatschappijen uit andere landen moeten in een keer over naar Malpensa.

Deze overgangsregeling geldt totdat de verbindingen over de weg en per spoor met Malpensa, dat ruim vijftig kilometer buiten Milaan ligt, zijn verbeterd. Het demissionaire kabinet heeft opgelucht gereageerd dat Brussel de opening op 25 oktober niet zal tegenhouden, maar er loopt nog een aantal rechtszaken rondom het nieuwe vliegveld.

De consumentenorganisatie Codacons vraagt de rechter opening van het vliegveld alleen toe te staan als de passagiers een vergoeding krijgen voor de hoge taxikosten. Vanuit Milaan kunnen die oplopen tot 150 gulden. Een paar buitenlandse maatschappijen zeggen dat ze te weinig tijd hebben om een deel van hun operaties naar Malpensa te verplaatsen.

Zij vragen in een spoedprocedure uitstel van de gedwongen overgang tot na Kerstmis.

De Milanese beurs heeft gisteren positief gereageerd op het nieuws. De aandelen Alitalia stegen met zes procent.