Emancipatie

Vorige week won Leontien van Moorsel de wereldkampioenschappen tijdrijden op de fiets. De emancipatie is zo ver gevorderd dat we het normaal vinden dat vrouwen serieus kunnen deelnemen aan dergelijke sporten. De emancipatie is echter nog niet `af'.

Wat mij bijstaat van zegevierende, mannelijke coureurs (in de wielersport) is dat zij op het erepodium van een dikke pakkerd worden voorzien, door beschaafd geklede, knappe vrouwen. Dus ik dacht de wielerbond zal nu wel een of twee breedgeschouderde heren, met wapperende lokken en strak in het pak, hebben uitgenodigd om onze Leontien (met gelakte nagels) te voorzien van een dikke pakkerd.

Helaas... Leontien moest het stellen met een grijze heer op leeftijd, met bril en kromme rug gestoken in een tweedpak.

Deze situatie laat toch wel grappige aspecten van de emancipatie zien. Stel nu dat de wielerbond wel op het lumineuze idee was gekomen om een paar `ronde-misters' aan te stellen dan had dat ongetwijfeld de nodige reacties opgeleverd, terwijl het bij de mannen volkomen normaal is.

    • Paul Voors