Elsevier onderuit na ING-rapport

De koers van het aandeel Elsevier is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 7 procent gedaald naar 25,70. Op de beursvloer deed het gerucht de ronde dat de uitgever binnenkort een winstwaarschuwing zal geven.

Zakenbank ING Barings heeft vanochtend haar prognose voor de winst per aandeel Elsevier verlaagd. De winst zou minder hard groeien door terugloop van de inkomsten uit personeelsadvertenties.

In reactie op het onderzoeksrapport van ING Barings daalde in Londen ook de koers van het Britse zusteraandeel Reed International met zes procent. Elsevier noch Reed was bereikbaar voor commentaar. Morgen staat een analistenbijeenkomst op de agenda, waarbij de twee bestuursvoorzitters van Reed Elsevier aanwezig zullen zijn.

Elsevier ging vanochtend tegen de beweging van de `vriendelijk gestemde' markt in. De graadmeter van de hoofdfondsen, de AEX-index, steeg vanochtend met 12,43 punten naar 946,40 punten.

ASM Lithography was vanochtend de sterkste stijger. Geruchten dat de Veldhovense producent van chipmachines Canon vervangt als leverancier van White Oak, een samenwerkingsverband van Siemens en Motorola, voerden de koers met 2,30 op naar 32,10 gulden.

De beurskoersen tonen deze week een opmerkelijke stijging. Op 8 oktober nog dreigde de AEX door de 800-puntengrens te zakken, na onrust over speculatieve hedgefondsen. De Amsterdamse beursindex bereikte die dag met 807,83 punten de laagste stand van dit jaar. In precies een week tijd heeft de index er ruim 150 punten gewonnen, bijna 20 procent.

Volgens sommige handelaren heeft de markt vorige week de bodem bereikt. Anderen zijn somberder. Zij denken dat de Optiebeurs de markt de afgelopen dagen omhoog heeft getrokken wegens de expiratie van de oktober-series morgen.

Philips was ook een sterke stijger onder de AEX-fondsen. Het elektronicafonds steeg met 7,90 naar 107,90 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren met een kleine winst gesloten na een slechte start. De Dow Jones-index steeg met 0,38 procent tot 7.968,78.TOKIO De Nikkei-index sloot onder de 13.000-grens op 12.995,37. Dat is 75,36 punten of 0,6 procent lager dan gisteren..