Eerste melk koe werkt prestatiebevorderend

Colostrum of biest, de eerste melk van een koe na het kalven, werkt prestatiebevorderend voor sporters. Dat zeggen wetenschappers in het Australische Adelaide na een onderzoek met veertig atleten.

De helft van de atleten kreeg dagelijks een aantal porties biest. De andere helft kreeg een proteine-placebo. Volgens de onderzoekers presteerden de atleten die biest gebruikten bij langdurige inspanning na een korte pauze gemiddeld twintig procent beter. “Ze konden na de rustpauze langer hardlopen, grotere afstanden afleggen en hoefden er minder energie voor te gebruiken', aldus inspanningsfysioloog Jon Buckley, leider van het project op de Universiteit van South Australia.

Naar zijn mening is de uitkomst van het onderzoek vooral van belang voor fysiek zware sporten met een pauze. “Een voetballer die colostrum gebruikt, zal in de rust sneller herstellen en in de tweede helft daardoor beter presteren', zegt Buckley. De onderzoeker wijst erop dat biest-gebruikers niet van doping beschuldigd kunnen worden, omdat het een natuurlijk voedingsproduct is.

Biest, dat de dikte van yoghurt heeft bevat meer hormonen dan gewone melk en zorgt ervoor dat bij kalveren het immuunsysteem wordt geactiveerd. Volgens Buckley bevestigt zijn onderzoek de al lang levende vermoedens over de stimuleren werking van biest. Deze melk wordt al gebruikt om maagdarmontstekingen bij mensen te genezen. De Universiteit van South Australia verrichtte het onderzoek op verzoek van het bedrijf Northfield Laboratories, dat een manier heeft ontwikkeld om colostrum om te zetten in poedervorm. (Reuters)