Een kelder van een kuub

Wijnexpert Lucette Faber en taxateur Frank Jacobs nemen een kijkje in de kelder van lezers. Deel 4 in deze serie: een kelder van 1 kubieke meter in een garagevloer.

Wie niet sterk (of rijk) is, moet slim zijn. Dat geldt ook bij het aanleggen van een wijnkelder. Een lezer uit Eindhoven verzon het volgende: omdat hij een wijnvoorraad wilde opbouwen zonder er kapitalen in te investeren - noch in de wijn, noch in de wijze van bewaren (koelkasten koelaggregaten, grote ondergrondse kelder) - groef hij in zijn garage een gat van een kubieke meter, timmerde een kist van dezelfde afmeting en liet die in het gat zakken. Daarmee was al meer dan de helft van de wijnkelder klaar. Schapjes erin, trapje erin (hoewel een sprongetje ook volstaat) lichtje erin, dekseltje met isolatie erop en 150 flessen konden veilig koel en donker worden bewaard. Bijna overbodig te vermelden dat de eigenaar van deze kelder bouwkundige van beroep is.

De kracht van deze kelder is zijn beheersbaarheid: er kunnen nooit meer dan 150 flessen worden gekocht, want dan past het niet meer. Op deze manier komt het fenomeen `wijnkelder' binnen ieders bereik. Zolang er geen premier grand cru's worden aangeschaft, kan immers geen mens aan zo'n kelder failliet gaan! In het huis is in de kelderkast nog een `overloopkelder' met 100 minder kostbare flessen (niet in de geschatte waarde opgenomen) ingericht waarin voornamelijk witte wijnen voor directe consumptie worden bewaard. Met deze 250 flessen lest de eigenaar zijn jaarlijkse dorst.

De kelder weerspiegelt de brede belangstelling en nieuwsgierigheid van de eigenaar: twee flessen van dit, drie van dat, een van weer een andere. Niet alleen de bekendste wijngebieden van Frankrijk (Bordeaux, Bourgogne Rhone, Languedoc) zijn vertegenwoordigd, ook Italie, Spanje, Oostenrijk Zuid-Afrika, Argentinie en de Verenigde Staten. Door samen met een buurman in te tekenen op wijn en primeur (in doosjes van zes of twaalf) kunnen kleine hoeveelheden worden verworven.

Ook kelderrestanten bij diverse wijnhandelaren in de omgeving (Piters in Eindhoven, v. Eijck in Helmond) zijn heel geschikt voor deze kelder in zakformaat.

Om zijn liefde voor de wijn met kennis te onderbouwen, haalde de eigenaar het Wijncertificaat van het Onderwijscentrum Horeca. Vele ordners vol ingeplakte etiketten met daarbij korte proefnotities en eventuele combinaties met gerechten geven blijk van een education permanente. Van elke fles wordt geleerd, bijvoorbeeld over de nieuwe wijnlanden of over het rijpingsproces van de wijn. De eigenaar koopt rustig een totaal onbekende fles als een wijn hem om een of andere reden intrigeert. Zo vonden wij een ons welbekende, maar voor de eigenaar totaal onbekende mooie Californische Pinot Noir van Bernardus Estate (eigendom van de voormalige Nederlandse coureur Ben Pon) uit 1993, in de uitverkoop van De Bijenkorf gekocht voor f35 (geschatte veilingwaarde f50).

De inhoud van de kelder is nog jong: de jaargangen 1993, 1994 en 1995 zijn nadrukkelijk aanwezig. De twee wijnen uit 1975 springen eruit en moeten dan ook nodig worden opgedronken. Juweeltjes die nog even ondergronds gekoesterd mogen worden zijn o.a. de 1990 Ch. Palmer en de 1994 Mas de Daumas Gassac (f35). De omvang van deze kelder is omgekeerd evenredig aan de liefde voor wijn. En dat liefde vindingrijk maakt, wordt hier wel bewezen.

    • Lucette M. Faber