Doorliggen blijkt vaker voor te komen

Doorliggen komt twee keer zo vaak voor als werd aangenomen. In ziekenhuizen blijkt 23 procent van de patienten last te hebben van doorligwonden, in verpleegtehuizen 32 procent. Tot nu toe gingen ziekenhuizen en verpleegtehuizen ervan uit dat tien tot vijftien procent van de patienten deze bijverschijnselen hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van de gezondheidswetenschappers R. Halfens en G. Bours van de Universiteit van Maastricht in 88 Nederlandse ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingsinstellingen en thuiszorgorganisaties. Mensen die langdurig stilliggen kunnen doorligwonden of decubitus krijgen, veroorzaakt door permanente druk op een plaats van de huid. Dat kan leiden tot diepe wonden.

De stijging heeft volgens de onderzoekers niet te maken met een verslechtering van de zorg. In eerdere onderzoeken werden alleen patienten onderzocht van wie werd verwacht dat zij doorligproblemen hadden, terwijl Halfens en Bours alle patienten van de geselecteerde instellingen onderzochten.