Doelman Kahn houdt Duitsers overeind; Rusland lijdt derde nederlaag op rij na eigen doelpunt tegen IJsland

Duitsland en Engeland hebben zich gisteren hersteld van het teleurstellende optreden in de vorige kwalificatieronde voor het EK voetbal, over twee jaar in Belgie en Nederland. Duitsland won in Chisinau met 3-1 van Moldavie, Engeland was met 3-0 te sterk voor Luxemburg. Beide voetbalgrootmachten konden echter opnieuw niet imponeren.

Duitsland keek gisteren al na zes minuten tegen een achterstand aan door een doelpunt van Guzun. Een nieuwe afgang voor de Europees kampioen in groep 3 leek in de maak, vier dagen na het mislukte debuut van bondscoach Ribbeck in en tegen Turkije (1-0). Het herstel van de Duitsers liet evenwel niet lang op zich wachten. Na twintig minuten bracht veteraan Kirsten de stand in evenwicht.

Diezelfde Kirsten zette de bezoekers in de 36ste minuut op voorsprong, waarna aanvoerder Bierhoff twee minuten later de eindstand bepaalde op 1-3. Voor de spits van AC Milan was het zijn eerste treffer na 355 minuten in dienst van die Mannschaft. Na rust drongen de Moldaviers nog wel aan, onder anderen via voormalig Go Ahead-aanvaller Clescenco, maar doelman Kahn hield de Duitsers op de been. De thuisploeg beeindigde de wedstrijd met tien man. Oprea moest in de 84ste minuut naar de kant na zijn tweede gele kaart.

In dezelfde groep 3 keerde Turkije terug in de realiteit. Na de luidbejubelde triomf op Duitsland verloor de ploeg in Istanbul met 3-1 van Finland. Ajacied Litmanen besliste het duel in de laatste minuut. Turkije was nog zonder puntverlies.

Engeland, dat uit de eerste twee duels slechts een punt haalde, beleefde een dramatische start in en tegen Luxemburg. De thuisploeg kreeg in de zevende minuut een strafschop. Theis schoot de bal over de lat. Daarna nam Engeland het initiatief in handen, maar verder dan treffers van Owen, Shearer en Southgate kwam de ploeg van trainer Hoddle niet. Bij de Engelsen maakte de verguisde United-middenvelder Beckham zijn rentree na de schorsing die hij afgelopen zomer bij het WK in Frankrijk opliep.

In dezelfde groep 5 won Zweden met 1-0 van en in Bulgarije.

Het enige doelpunt in Burgas kwam op naam van aanvaller Larsson, de oud-Feyenoorder die tegenwoordig onder contract staat bij het Schotse Celtic. Met Polen is Zweden na twee duels nog zonder puntverlies.

Rusland leed de derde nederlaag op rij. In Reykjavik verloor de ploeg van bondscoach Bishovets met 1-0 van IJsland, dat eerder al verraste door wereldkampioen Frankrijk op 1-1 te houden. Verdediger Kovtun kopte twee minuten voor tijd in eigen doel. “Het geluk heeft ons verlaten', sprak Bishovets na afloop. De Nederlandse scheidsrechter Temmink stuurde in de 74ste minuut de Rus Smertin met een rode kaart van het veld. Oekraine gaat na drie speelronden alleen aan de leiding in groep 4, voor Frankrijk dat gisteren met 2-0 won van Andorra.

In groep 1 behoedde Ajacied Tobiasen Denemarken voor de tweede nederlaag op rij. In en tegen Zwitserland maakte de verdediger in de laatste minuut de gelijkmaker, 1-1. Wales, zaterdag met 2-1 te sterk voor Denemarken, behaalde opnieuw een overwinning. Voor eigen publiek won de ploeg met 3-2 van Wit-Rusland, dat na 48 minuten nog met 2-1 aan de leiding ging.

In groep 2 bewees Vitesse-aanvaller Machlas opnieuw zijn waard voor Griekenland. In de thuiswedstrijd tegen Georgie opende hij na dertien minuten de score. Lymperopoulos en Ouzoundis bepaalden nog voor rust de eindstand op 3-0 in Grieks voordeel. Voor Georgie, dat gisteren aantrad met de Ajacieden Arveladze en Kinkladze, betekende het de tweede nederlaag op rij. Zaterdag was Letland al met 1-0 te sterk.

Noorwegen ontsnapte in Oslo aan een blamage. De thuisploeg keek in het duel met het nietige Albanie na tachtig minuten nog tegen een achterstand van 0-2 aan. Rekdal (strafschop) en Berg voorkwamen in de slotminuten een nederlaag.