De kleren van de koning; Pakken van de Duke of Winsor bij Pauw

De best geklede man van de wereld: zo stond de Duke of Winsor, de oudste zoon van Engelands vijfde koning George, in Groot-Brittannie en Amerika bekend. Niemand heeft meer invloed op de mannengarderobe gehad dan deze `Prince Charming'.

Onder het op royalty en Britse stijl beluste Amerikaanse volk is zijn invloed nog steeds merkbaar. In Amerika bezocht Edward eens een polowedstrijd. Hij droeg geen fleurig jasje en casual petje, maar een flanellen pin-stripe-pak met bruine suede veterschoenen. Tot dan toe was de combinatie suedeschoen met pak ondenkbaar. Suede hoorde bij het platteland en niet bij officiele of zakelijke gelegenheden. Het jaar daarop kwam een groot deel van de bezoekers opdraven in een op Edward geinspireerde outfit. In de jaren dertig stond vaak bij Amerikaanse kledingadvertenties: “As worn by the Prince'.

Door toedoen van Edward begon het mannenpak vanaf de jaren twintig een krachtiger silhouet en meer souplesse te krijgen. Na zijn Amerikaanse reizen importeerde hij in de Londense kleermakersstraat Savile Row het comfortabele karakter van het lichtgevoerde sack suit. Schouders van dit type pak hebben weinig vulling, waardoor de contouren van het lichaam veel natuurlijker worden gevolgd. Door toedoen van Edward werden de revers van het double breasted pak verlengd en verbreed. Hij was ook een pleitbezorger van dunne stoffen en kon prachtig combineren met kleurrijke, onalledaagse ruitjespatronen en tweekleurige schoenen. Soms zag hij er wat dandy-achtig uit, maar nooit te frivool of overdreven.

Een groot deel van Edwards garderobe kwam in handen van Harrod's-eigenaar Al Fayed. In februari van dit jaar is deze garderobe geveild in de New-Yorkse vestiging van Sotheby's. Toen de aankondiging van deze veiling de markantste confectionair van Italie, de Napolitaan Ciro Paone, ter ore kwam, overwon hij zijn vliegangst en stapte met een pot tranquillizers in het vliegtuig naar New York. Paone staat met zijn kleermakersfirma Kiton aan de top op het gebied van het mannenpak.

Vooral de verwerking van superdunne wolsoorten behoort tot zijn specialiteit. Paone kocht op de veiling een aantal zeer bijzondere kledingstukken.

De Nederlandse inkoper van Pauw Mannen Eric Jan van der Werf, heeft Paone zover gekregen dat hij zijn collectie een weekend uit handen geeft. Het zal een even kleinschalige als unieke gebeurtenis zijn. In de winkel van Pauw Mannen worden negen belangrijke stukken uit Kitons koninklijke kledingcollectie getoond. Bij de stukken zitten het trouwpak, de kleding die de hertog droeg tijdens enkele staatsbezoeken en vrijetijdskleding. Italiaanse en Engelse teksten geven aan wat wanneer is gedragen en wat de invloed van deze kleding is geweest.

    • Yvo van Regteren Altena