Cockerill-Sambre in handen Usinor

Het Franse staalconcern Usinor neemt voor 26 miljard Belgische frank (1,43 miljard gulden) een belang van 53 procent in de Belgische staalfabrikant Cockerill-Sambre. De Waalse deelregering behoudt een belang van 25 procent in Cockerill. Het akkoord heeft geen gevolgen voor de 26.000 werknemers in Belgie.

Naast Usinor was ook het Duitse Thyssen Krupp Stahl geinteresseerd in overname van Cockerill-Sambre. Hoogovens en het Luxemburgse Arbed haakten eerder af. Hoogovens wil wel samenwerken met Cockerill-Sambre maar ziet een nieuwe overname in Belgie niet zitten. Het Nederlandse concern zag van Cockerill af nadat onderzoek door beide bedrijven heeft aangetoond dat de productiekosten van het Waalse staalbedrijf zelfs na een grondige herstructurering nog te hoog zouden zijn.

Hoogovens zelf behoort tot de meest moderne en afgeslankte staalbedrijven ter wereld en wil niet worden opgescheept met een kwakkelende dochter. Het constateerde bij Cockerill vergelijkbare problemen als bij het Belgische Boel, waarin het IJmuidense staal- en aluminiumconcern een belang van 50 procent heeft genomen. Die deelname ligt Hoogovens nog steeds zwaar op de maag.

De Belgische staalindustrie is sterk verouderd. Het personeel van Cockerill-Sambre vreest voor zware ingrepen door Usinor. Daarop vooruitlopend hield het Cockerill-personeel gisteren een langzaam-aan-actie. Dat de Waalse regionale overheid nog een minderheidsbelang heeft om sociale problemen bij het bedrijf te voorkomen heeft de onrust onder het personeel van Cockerill niet kunnen wegnemen.