Buitenland

Frankrijk Metro Meteor/lijn 14

Vandaag 15 oktober opent Jacques Chirac een nieuwe metro: Meteor/lijn 14. Een technisch en esthetisch meesterwerkje luxueus, stil, snel, helder en ruim. Meteor bezit geen bestuurscabine want is volledig automatisch.

Het personeel wordt op een andere manier gebruikt, namelijk als `contactpersoon' tussen de reizigers. De metro bestaat uit een lange wagon met het oog op de veiligheid van de passgiers die bovendien in de gaten worden gehouden via videocamera`s. De snelheid bedraagt 40 tot 80 kilometer per uur in plaats van 20 tot 25 kilometer zoals gebruikelijk; je kunt blijven staan zonder je vast te klampen, zelfs bij het vertrek en de aankomst. Voor het ogenblik (een verlenging is gepland) verbindt hij de Bibliotheque Francois Mitterrand met het Station Madeleine met vijf tussenstoppen en verbindingen met andere lijnen. Vooral deze twee stations zijn architectonische meesterwerkjes, en het station van de Gare de Lyon is bovendien verrassend omdat het een gigantische tropische kas heeft. Kosten van het geheel: 6,1 miljard Franse franc. Parijs, Meteor, lijn 14, op zondag 18 okt gratis.

Issey Miyake

Hoezeer je ook je best doet om zo modern mogelijk op een tentoonstelling van de Japanse modeontwerper Issey Miyake (1938) te verschijnen, als je weer op straat staat voel je je vreselijk ouderwets en als gevangen in een prehistorisch gewaad. De mooie tentoonstelling Issey Miyake making things in de Fondation Cartier zorgde weer voor die ervaring. Op de begane grond van de Fondation wippen een dertigtal felgekleurde kledingstukken driftig op en neer om de beweeglijkheid van de nu al legendarische onkreukbare en gewichtsloze geplisseerde stoffen van Miyake te demonstreren.