Buitenland

Groot-Brittannie High Tea in Londen

Voor sommige Britten is `high tea', alleen tussen 15 en 18 uur, het hoogtepunt van de dag. Korstloze witte boterhammetjes met komkommer of zalm, gevolgd door scones met clotted cream en jam, cakejes en koekjes, alles weggespoeld met eindeloze hoeveelheden thee.

Het beroemdste `high tea'-adres in London is hofleverancier Fortnum & Mason op Piccadilly nr. 181. Maar ook de grote hotels doen eraan. Voor rond de 17 pond kan de onopvallende voorbijganger zich twee uur in de wereld van prinsessen, filmsterren en olie-sjeiks wanen. Het gezelligst is Brown's Hotel, voor het mooiste interieur is het Meridien Waldorf de aangewezen plek, van het Savoy en het Lanesborough zijn de sandwiches beroemd en niets overtreft de bediening van het Caldridge. Voor het Ritz Hotel moet men drie maanden van te voren reserveren. Heren: das verplicht.

Kunst & Mode

Modeontwerpster Elsa Schiaparelli zette als hommage aan haar vriend en schilder Salvador Dali een echte kreeft op een gewone hoed. Was die hoed nu mode of een kunstwerk? Het een noch het ander, wil de tentoonstelling Addressing the Century: 100 years of Art & Fashion aantonen. Tussen mode en kunst heeft altijd een voorzichtige, maar duidelijke aantrekkingskracht bestaan sinds het begin van deze eeuw. Een prachtige cross-over tentoonstelling met meer dan 250 werken van belangrijke kunstenaars, mode-ontwerpers en fotografen van deze eeuw: o.a. Poiret, Schlemmer, Schiaparelli, Man Ray Delaunay, Issey Miyake en Lun'na Menoh. T/m 11 januari Addressing the Century: 100 years of Art & Fashion in de Hayward Gallery, London. Dagelijks 10-18u. Metro Waterloo of Embankment. Inl 00-441719283144 en www.hayward-gallery.org..TE: Time Out

De uitgever van Time Out, de wekelijkse gids over het uitgaansleven van London die deze week 30 jaar bestaat, heeft sinds een aantal jaar haar territorium uitgebreid en publiceert behalve reisgidsen over alle grote steden van de wereld steeds meer thematische gidsen. Het Book of London Walks bestaat uit 31 wandelingen, beschreven door bekende Londense schrijvers en journalisten. De tochten gaan door de duurste wijken, langs verwaarloosde industrieterreinen, of door het prachtige Richmond Park. Wat ze gemeen hebben, zijn de persoonlijke notities van de schrijvers, die het gevoel geven van een prive rondleiding. Na de wandeling biedt de London Eating and Drinking Guide hulp bij het zoeken naar het nieuwste trendy restaurant, of een traditionele Britse pub. Time Out London Eating and Drinking Guide 1999, bijgewerkte uitgave komt eind november uit. Time Out Book of London Walks ISBN 0-14-027897-4. Inl 00-441718133000 en www.timeout.com.

En verder

T/m 16 dec Painter & Sculptor in Clay, keramiek van Pablo Picasso in de Royal Academy, London 00-441713008000; 23 jan t/m 18 apr Monet in the 20th Century in de Royal Academy, London, res 00-441713008000; films: Love is the Devil met Derek Jacobi als de kunstenaar Francis Bacon en Elizabeth met Cate Blanchett als de Virgin Queen; t/m dec West Side Story in het Prince Edward Theatre inl & res 00-441714475400.