Boeken

Voor wie een wandelvakantie overweegt in Italie is er nu een aanbevelenswaardig naslagwerk: Walking in Italy van Lonely Planet. Niet alleen bekende lange afstandswandelpaden als de Grande Traversata delle Alpi zijn opgenomen, maar ook kortere wandelingen in minder bekende gebieden als Liguria en Sorrento.

Het boek beantwoordt ook vragen als: wanneer is het de beste tijd om ergens te wandelen, wat moet je meenemen en hoe kom je er? Nuttige en nodige informatie, want Italie is veel minder ontwikkeld op wandelgebied dan Frankrijk of Belgie. Jammer genoeg staat er niets in over Umbrie, wat niet wegneemt dat dit een goed gedetailleerde en prettig leesbare reisgids is en zo blijft Umbrie voor de fijnproever.*Walking in Italy, door Helen Gillman e.a.. Uitg Lonely Planet f48,90. ISBN 0864425422FrankrijkEen goed boek om de winter mee door te komen en te bedenken welk wijngebied volgend jaar bezocht moet worden. Ze staan er allemaal in, van de onbekende Franse Moezel tot de Languedoc. Duijker presenteert in een soort dagboekvorm een ruime selectie wetenswaardigheden en persoonlijke herinneringen over de wijngebieden van Frankrijk. In kadertjes somt hij de technische gegevens over de wijnbouw de beste producenten uit de streek en de anekdotes op, in de lopende tekst gaat hij dieper in op wijn en cultuur van de diverse gebieden. Mede dankzij de vlotte illustraties en de gedoseerde brokjes tekst een lekker bedboek.*Heerlijk Frankrijk, door Hubrecht Duijker. Uitg. Spectrum. f39,90 ISBN 9027464693De keuken uit`Als ik een spaghetti alla carbonara ga maken stuur ik iedereen de keuken uit', zegt Patricia Wells in `Koken in de Provence'.

Zo'n mededeling geeft vertrouwen, want het bereiden van een goede spaghetti alla carbonara vergt even alle aandacht. Wells laat bij elk recept merken dat ze uit eigen ervaring weet waarover ze het heeft. Er staat geen enkel plaatje in het boek, maar ze beschrijft de gerechten zo dat de lezer onmiddellijk zelf achter het fornuis wil. Tussen de recepten door vertelt Patricia Wells over haar `liefdesrelatie' met haar boerderij in de Provence, over de ontdekking van de producten uit de streek en over de boeren en leveranciers met wie ze haar passie voor lekker eten deelt.*Koken in de Provence, door Patricia Wells. Uitg. Bosch & Keuning. f39,90 ISBN 9024604206.

Nieuwe wijnenWie de storend slordige vertaling van de Engelse tekst op de koop toe neemt, vindt in dit boek een handzaam overzicht van nieuwe wijnlanden en -streken: Australie Californie, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. Na een inleidend hoofdstuk over de geschiedenis van de wijnbouw aldaar, komen klimaat druivenrassen en wijnproducerende regio's aan de orde. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een selectie van de beste producenten. Gezien de vele technische termen die niet worden uitgelegd, is dit een boek voor de geoefende wijnlezer.*De wereld van de nieuwe wijnen, door Max Allen e.a..

Uitg. Bosch en Keuning. f59,90 ISBN 9024604117Grand HotelsEen Grand Hotel is een paleis waar ook de gewone burger zich ten minste een halve dag en een nacht lang koning kan voelen zonder failliet te gaan.Maar niet elk logeerpaleis is een Grand Hotel - het Chinese hotelpaleis bij Breukelen is daarvoor het bewijs. Nederland zou volgens het boek Grand Hotels vier Grand Hotels tellen: het Amstel Hotel en Krasnapolsky in Amsterdam, Palace en het Kurhaus in Scheveningen. Het Amstel Hotel logeerpaleis van de Oranjes, is echter te klein en te intiem; Krasnapolsky lijkt niet op een Grand Hotel, Palace bestaat niet meer en de entree van het Kurhaus, dat men niet eens vanaf de boulevard kan binnenkomen is deprimerend. Verder staat het boek vol met echte Grand Hotels overal ter wereld.*Grand Hotels, Reality and Illusion. An architectural and Social History. Door Elaine Denby. Uitg. Waanders. f85. ISBN 9040092133

Harley DavidsonThe Classic Harley-Davidson is de oorspronkelijke titel van het boekwerkje over het bekendste motormerk. De Nederlandse uitgever heeft er slim `95 jaar Harley-Davidson' van gemaakt hoewel het werkje op het moment van uitkomen nog maar 94 jaar bestond. Desalniettemin is het een mooi geillustreerd product over bijna een eeuw Amerikaanse motorfietsgeschiedenis. Maar het boekje is meer dan een verzameling plaatjes van de silent grey fellow, de two cammer, de servi-car, de knucklehead, de springer softail, de pan en de shovel. Het bevat negen lezenswaardige hoofdstukjes, onder meer over de racemotoren van Harley-Davidson. Zo had de firma tot 1921 een eigen fabrieksteam de wrecking crew, de slopers. Het is een van de vele wetenswaardigheden in `95 jaar Harley-Davidson'.*95 jaar Harley-Davidson, Martin Norris. Uitg. Ars Scribendi, Harmelen. 4,51. ISBN 90 5495 214 8. nJeugdencyclopedieHoe zou het zijn om op school een tijdje alleen maar uit een encyclopedie te leren? Bijvoorbeeld 10 bladzijden per dag.

Na een dag weten kinderen dan al alles over de Aarde, Aardschokken en Aardbevingen, Adelaars, Afrika (continent, geschiedenis, flora en fauna) en Alexander de Grote. Tussen de A van Aarde en de Z van Zwaartekracht worden in de Encyclopedie voor de Jeugd zo'n 400 onderwerpen uit de natuur, wetenschap, geschiedenis en het heelal besproken, met tekeningen kaarten en foto's. Ook wordt er bij elk onderwerp verwezen naar andere ingangen. Achterin staat een wereldwijzer (naslaggedeelte) waar alles nog eens kort samengevat wordt. Voor vaders, moeders, oma's, opa's, ooms tante's die zich zorgen maken wat ze weer moeten kopen in december een leerzaam en leuk cadeau.*Encyclopedie voor de Jeugd, uitg. Bosch en Keuning, Lannoo f49,90. ISBN 902460359 5 Nederland en 90209 29763 voor Belgie. Italie