Bekendste balling terug naar Nigeria; Nobelprijswinnaar Soyinka

Wole Soyinka, Nigeria's bekendste politieke banneling en tevens Nobelprijswinnaar, is teruggekeerd naar zijn vaderland. Honderden sympathisanten verwelkomden Soyinka gisteren op het vliegveld van Lagos.

De 64-jarige Soyinka vluchtte in 1994 naar het buitenland, nadat de toenmalige militaire leider Sani Abacha hem een reisverbod had opgelegd en verbleef voornamelijk in de Verenigde Staten. In eigen land vreesde hij voor zijn veiligheid wegens zijn aanhoudende kritiek op de heersende militaire dictatuur. “Ik wil dat niemand gewond raakt. Ik bedank iedereen voor hun ontvangst', aldus Soyinka bij zijn aankomst.

De terugkeer wordt gezien als een belangrijke blijk van vertrouwen in de belofte van generaal Abdulsalami Abubakar, de regerende militair, om de democratie te herstellen. Sinds het aantreden van Abubakar in juni van dit jaar na het onverwachte overlijden van Abacha is er veel veranderd in Nigeria. Abubakar heeft tientallen politieke gevangenen vrijgelaten en alle ballingen opgeroepen terug te keren naar Nigeria. Ook verklaarde hij in mei volgend jaar te zullen aftreden en democratische verkiezingen te zullen uitschrijven.

Soyinka had een aantal weken geleden in New York een persoonlijke ontmoeting met Abubakar, die hem verzekerde dat alle aanklachten wegens landverraad (ingesteld onder Abacha) tegen hem waren ingetrokken. Naar aanleiding hiervan was Soyinka al van plan terug te keren, maar hij stelde zijn reis uit, uit angst voor zijn veiligheid. Bij zijn aankomst gisteren konden zijn aanhangers niet dichtbij hem komen wegens de strenge bewaking.

Soyinka kreeg in 1986 de Nobelprijs voor literatuur. Hij was de eerste Afrikaan die deze onderscheiding in ontvangst mocht nemen. De schrijver leidde diverse protestmarsen tegen het militaire regime. Door zijn openlijke kritiek op de junta werd hij tot een nationaal symbool.

Ook eiste de schrijver erkenning van de in 1993 gehouden presidentsverkiezingen.

Deze werden gewonnen door Moshood Abiola. Abiola werd door Abacha echter in de gevangenis gegooid en overleed daar in juli van dit jaar. Soyinka zei het huis van Abiola te willen bezoeken. Beiden zijn afkomstig uit het zuidwesten van Nigeria en behoren tot de Yoruba-stam.

Op het vliegveld van Lagos, de grootste stad van Nigeria en tevens de plaats van waaruit de oppositie opereert, klonk uit zo'n vijfhonderd kelen in de Yoruba-taal: “Welkom koning Soyinka, we hebben op je gewacht'. De 64-jarige schrijver probeerde zijn aanhangers toe te spreken, maar zijn woorden gingen verloren in het tumult. (Reuters, AP, AFP)