Apple na drie jaar weer op winst

Apple zit voor het eerst na drie jaar weer op winst. Door de goedlopende verkoop van de nieuwe iMac-computer is het eind september afgesloten boekjaar goed geweest voor een winst van 309 miljoen dollar. In het boekjaar ervoor was er nog sprake van een verlies van een miljard dollar.

De omzet daalde wel, van 7,08 miljard tot 5,94 miljard dollar. In het laatste kwartaal van het boekjaar zat de omzet van 1,51 miljard dollar weer op vrijwel hetzelfde niveau als in de laatste drie maanden van het voorgaande boekjaar.

Bestuursvoorzitter Steven Jobs noemde het laatste kwartaal “een fantastische afsluiting van het jaar'. De winst zat op 106 miljoen dollar tegen een verlies van 161 miljoen dollar in dezelfde periode van 1996/97.

De iMac-pc werd zes weken geleden op de markt gebracht. Sinds die tijd zijn er 278.000 van verkocht. De pc kost in de VS 1.299 dollar. Bijna 30 procent van de kopers waren mensen die voor het eerst een computer aanschaften. (DPA, ANP)