Veiling De Haar brengt drie miljoen op

Een veiling van honderd kunstvoorwerpen uit de verzameling van Baron van Zuylen van Nijevelt van de Haar heeft gisteravond ruim drie miljoen gulden opgebracht. Dat is drie keer zo veel als de - voorzichtige - schatting van veilinghuis Christie's in Amsterdam.

Op de veiling in Kasteel de Haar werd het hoogste bedrag betaald voor Parabel van een koninklijk huwelijk van Pieter Aertsen en atelier (1508/9-1575). Het schilderij, geschat op 100.000 tot 150.000 gulden, ging na langdurig bieden voor 684.400 gulden naar een Franse handelaar. Een van de meest opmerkelijke objecten was een met zilver beslagen 17de-eeuws lederen schoentje, waarschijnlijk vervaardigd in Delft als geschenk van een schoenmakersgilde. Een Belgische privekoper kocht het voor 141.600 gulden. Een zeldzame Chinese viskom uit de Qianlongperiode bracht 129.800 gulden op. De opbrengst is bestemd voor een aantal spoedeisende reparaties aan het kasteel. Het rijksmonument heeft een 50 miljoen kostende restauratiebeurt nodig.