Terpstra stelt zich kandidaat voor EOC; Vrijgevallen zetel Huibregtsen

Oud-staatssecretaris Erica Terpstra heeft zich kandidaat gesteld voor het bestuur van de Europese Olympische Comites (EOC). Zij dingt volgende maand met vier andere kandidaten mee om de plaats die in het vijftienkoppige college is vrijgekomen door het vertrek van de voormalige voorzitter van NOC*NSF, Wouter Huibregtsen.

Tweede-Kamerlid Terpstra is onlangs door interim-voorzitter Joop van der Reijden voorgedragen voor het nieuwe bestuur van NOC*NSF, de Nederlandse overkoepelende sportbond. De voormalige topzwemster zal de portefeuille internationale zaken beheren. Een bestuursfunctie binnen de EOC wordt als een logisch uitvloeisel daarvan gezien.

Het bestuur van de EOC is het uitvoerende orgaan van de organisatie van de 48 nationale olympische comites uit Europa. De Belg Jacques Rogge is de voorzitter. Hij wordt genoemd als toekomstig opvolger van IOC-president Juan Antonio Samaranch. Mede op voordracht van Rogge werd Huibregtsen vorig jaar november in Stockholm gekozen in het EOC-bestuur. Nadat de Nederlander was afgetreden als voorzitter van NOC*NSF moest hij ook zijn internationale zetel opgeven. Huibregtsen zelf had willen blijven zitten, maar het bestuur van NOC*NSF steunde die wens niet.

De verkiezing voor de opengevallen plaats binnen het bestuur van de Europese Olympische Comites wordt volgende maand in Sint-Petersburg gehouden. Terpstra moet het opnemen tegen kandidaten uit Polen, Portugal, Tsjechie en Wit-Rusland. De nieuwe man of vrouw zal voorlopig voor drie jaar zitting hebben. Nederlandse sportbonden streven al jaren naar meer internationaal zwaarwegende bestuurlijke functies. Binnen het Internationaal Olympisch Comite (IOC), het belangrijkste sportbestuurlijke orgaan ter wereld, zijn er twee Nederlandse plaatsen, die van kroonprins Willem Alexander en oud-judoka Anton Geesink.

Terpstra wenst geen commentaar te geven op haar internationale kandidatuur. De oud-staatssecretaris vindt het daarvoor nog te vroeg. Ze wil eerst afwachten of ze op 3 november in het nieuwe bestuur van NOC*NSF zal worden gekozen.

    • Hans Klippus