Televisie regeert

Geen politicus uit Den Haag was in Ermelo geweest. Alleen op de tv hadden ze gezien dat de grond sopt en de tenten van de asielzoekers lekken. Kennelijk had staatssecretaris Cohen geen seintje gekregen van zijn eigen organisatie. De beelden regeerden, de plassen op het Journaal gaven de doorslag. PvdA-Kamerlid Bert Middel sloeg alarm en staatssecretaris Cohen zoekt betere behuizing. Deze vorm van afschrikking van vluchtelingen ging te ver. “Ik wist overigens niet dat het vorige week zo hard zou gaan regenen', zei hij. Weervrouw Diana Woei had dat toch voorspeld?

Misschien moet de staatssecretaris voor uitzending van het Journaal al laten informeren wat er aan bod komt, zodat hij meteen maatregelen kan nemen. De camerateams nemen informatievoorziening over tot de Immigratie- en Naturalisatiedienst eindelijk genoeg ambtenaren heeft. Die Cohen ziet er met de dag minder uitgeslapen uit. Wie heeft hem dit rotkarwei in de maag gesplitst?

Nu nog de lekkende tenten in Kosovo. Die willen maar niet van het tv-scherm verdwijnen, ook na het akkoord van Holbrooke en Milosevic in Belgrado. De oorlogsvoorbereidingen zakken als een pudding in. De wedstrijd gaat niet door. De correspondenten opgelucht en teleurgesteld, de CNN-bulletins minder opgewonden. Alsmaar die zelfde starts van F16-vliegtuigen te zien, geen bloedeloze bomexplosies, zoals bij de Golfoorlog. De acht `hypermoderne' F16's zijn voor niets gekomen naar Navobasis Villafranca Maar `natuurlijk' zijn onze jongens ook voor de andere taak uitgerust, volgens het Journaal. In plaats van `een stukje luchtverdediging' komt er `luchtverkenning', aldus een luchtmachtofficier. Netwerk had de tot ontslag gedwongen oud-Navo-topman Willy Claes gecharterd voor een satelliet-interview en die herhaalde met eigen woorden wat hij op het tv-nieuws had gezien. Een serviceverlening voor wie alles tot dan toe had gemist.

Peace is at hand, dus schakelde ik over naar de nachtelijke onruststoker van Laat De Leeuw. Daar had de bovenbaas van de concurrerende commerciele HMG-zenders, P. Porsius, zich genesteld. Verzoeken van vele andere programma's had hij geweigerd. Het liefst liet hij zich pesten door Paul. Die vergeleek RTL4 met een zinkende Titanic. Porsius behoort niet tot de doelgroep van zijn eigen omroep, want hij kijkt graag naar Nederland 3, BRT2 en BBC2.

De HMG-zenders moet hij om professionele reden volgen. De Leeuw grapte over al die ontslagen van sterren en Porsius moest er ook om lachen.

Porsius vertelde dat hij had voorgesteld de arbeidsovereenkomst van zijn twee collega's in de directie niet te verlengen. “Ik had goede argumenten.' Toen was hij alleen overgebleven als baas. Ik stel me voor dat zo'n gesprek met hem is afgelopen voor de slachtoffers het beseffen, omdat hij met zijn toegeknepen ogen toonloos en onverstaanbaar praat: “wlde k bdsovernkmst ndigen'. Terwijl de gesprekspartner nog zit te wachten, heeft hij het al gezegd. Echt de wind van de guillotine in de nek.

Veel mensen willen dat, hardheid, ook de gasten van Paul de Leeuw. Zo'n interview is een vorm van survijvelen voor bekende Nederlanders, tot hilariteit van het publiek. Ze moeten hun reclameboodschap door de grappen en beledigingen van De Leeuw heen zien te loodsen. Velen sneuvelen onderweg.

Het zangerspaar Elly en Rikkert liet zich de opmerkingen over hun geloof welgevallen om hun komende tournee aan te kondigen. “Kom naar Heerhugowaard, kom de 24e, want het loopt voor geen meter', wist Elly nog door de grollen van De Leeuw heen uit te brengen. Ze mochten ook een nummertje zingen - maar dan wel met hem in de hoofdrol als clown - en op haar verzoek toonde hij de cd aan het publiek. De Leeuw blijft lachen maar zijn gasten weten wat ze doen. De camera is te verleidelijk.

    • Maarten Huygen