Staking drukt GM diep in rode cijfers

De wekenlange staking deze zomer in de autofabrieken van General Motors heeft het concern in het derde kwartaal diep in de rode cijfers geduwd. Over de derde driemaandsperiode boekte de Amerikaanse autofabrikant een verlies van 809 miljoen dollar. Zonder de langdurige staking zou GM een winst van 697 miljoen dollar hebben behaald.

De omzet kromp van 40,2 miljard een jaar geleden tot 34,4 miljard dollar, aldus GM gisteren. Ook heeft de staking de positie van Amerika's grootste autoproducent aangetast.

Het marktaandeel in de Verenigde Staten viel terug van 31,6 procent tot 24,2 procent.

De winst over het vergelijkbare kwartaal vorig jaar bedroeg 973 miljoen dollar.Hierbij was ook de opbrengst uit de verkoop van de defensietak van Hughes meegenomen, evenals een verlies van 271 miljoen dollar die betrekking had op de verkoop van de stoelen- en lichtendivisie van Delphi Automotive Systems.

GM verwacht voor het vierde kwartaal betere resultaten in Noord-Amerika en Europa als gevolg van kostenbesparingen, de sterke verkoop van nieuwe modellen en de recente stroomlijning van de auto-activiteiten. (Reuters, AP)