Speelgoedpoppen maken amok

Gelukkig waren de verwachtingen van het filmbedrijf over Small Soldiers als kinderfilm niet zo hoog gespannen dat er een Nederlandse nasynchronisatie gemaakt werd. In dat geval zouden we het spel van cinefiel regisseur Joe Dante met de keuze van de stemmen van de speelgoedfiguren hebben moeten missen.

Tommy Lee Jones is als Chip Hazard de laconieke aanvoerder van de Commando Elite, martiale mariniers die door het inbouwen van een superchip amok maken in speelgoedwinkels en kinderkamers. Dante liet de overlevende cast van de oorlogsfilm The Dirty Dozen (Robert Aldrich, 1967) de andere mariniers vertolken en hun handlangsters, kwaadaardige Barbie-klonen, kregen de stem van Christina Ricci. Hun vijanden, zachtmoedige monstertjes, praten met de stemmen van Frank Langella en de cast van de rockparodie This Is Spinal Tap! (Rob Reiner, 1984).

Overigens verwerkt Dante, de auteur van verwante films als Gremlins en Innerspace, citaten uit tientallen oorlogsfilms in zijn zachtmoedige maar een scherpzinnig en meeslepend scenario ontberende live-action-variatie op Disney's animatiefilm Toy Story.

Zo effectief en levensecht als de scenes met de speelgoedfiguren uitvallen, zo houtenklazerig gedragen zich de echte acteurs, onder wie komiek Phil Hartman als een boze buurman. Small Soldiers is opgedragen aan Hartman (zo blijkt uit een kleine hommage aan het einde van de credits), omdat hij eerder dit jaar overleed na te zijn neergeschoten door zijn vrouw.

Elke film van Dante ontlokt minstens een paar keer een glimlach. Maar dit is relatief een van zijn minst charmante en intelligente films, eerder een geslaagde oefening in de technische mogelijkheden van het combineren van traditionele stop-motion-animatie en door de computer gegenereerde beelden (CGI).

    • Hans Beerekamp