Spanje vraagt Britten Pinochet te arresteren

De Spaanse justitie heeft bij de Britse autoriteiten via een Interpol een verzoek ingediend tot verhoor van voormalig Chileens dictator Augusto Pinochet. Pinochet, die in een Londens ziekenhuis herstelt van een hernia-operatie, wordt in Spanje gezocht wegens “massamoord, marteling, internationale terreur en verdwijningen' tijdens de voormalige militaire dictatuur van Chili.

Pinochet (82 jaar) werd afgelopen vrijdag geopereerd aan een hernia. De voormalige dictator had eerder onder meer Duitsland aangedaan. Hem werd de toegang tot Frankrijk geweigerd.

De Britse autoriteiten hebben nog geen besluit genomen over het Spaanse verzoek. Pinochet reist op een diplomatiek paspoort omdat hij senator is in het Chileense parlement. Spaanse advocaten en aanklagers wijzen er evenwel op dat de diplomatieke status geen bescherming geeft, omdat de ex-dictator als verdachte wordt gezocht. Bovendien zou de diplomatieke onschendbaarheid niet gelden in geval van prive-bezoeken.