Rwandese officieren betrokken bij val Kindu

Rwandese militairen waren betrokken bij de verovering van de strategische stad Kindu door de Congolese rebellen. “We ontvangen steun van Rwanda en Oeganda', zei gisteren in Kindu een rebellencommandant, waarmee hij voor het eerst openlijk toegaf dat de legers van beide landen zij aan zij vechten met de Congolese opstandelingen.

“Er waren Rwandese officieren die ons kwamen helpen', zei gisteren rebellencommandant Siatilo Ngizo tegen enkele buitenlandse journalisten in Kindu. De verslaggevers hadden een eenheid van honderd Rwandese soldaten in de buitenwijken van het veroverde Kindu waargenomen. “Er bevinden zich aan onze zijde Rwandese officieren die het contact tussen ons en (de Rwandese hoofdstad) Kigali onderhouden.' Het betreft volgens Ngizo geen reguliere Rwandese soldaten maar hoge officieren die wapentraining geven en `advies aan vrienden'. Volgens Ngizo bestaat het merendeel van de troepen die Kindu innamen echter uit Congolezen, onder wie veel Tutsi's. Rwanda en Oeganda zelf ontkennen tot dusverre militaire steun te verlenen aan de rebellen.

Met de val van Kindu is maandagavond heel Oost-Congo onder controle gekomen van de rebellen die daarmee aan de behoefte van Rwanda en Oeganda voor een bufferzone langs hun grenzen hebben voldaan. Aan de andere kant van de grens in Noordwest-Rwanda, voerden regeringstroepen de afgelopen dagen een grote militaire operatie uit tegen radicale Hutu-rebellen. Bij deze acties rond de steden Ruhengeri en Gisenyi zijn volgens een legerwoordvoerder in Kigali 275 Hutu-extremisten gedood. De rebellie in Noordwest-Rwanda en de oorlog in Congo zijn nauw met elkaar verbonden. De Hutu-extremisten krijgen opdrachten om acties uit te voeren in Rwanda van hun leiders die zich rond Masisi in Oost-Congo ophouden. Deze leiders zijn hoge officieren uit het voormalige Rwandese regeringsleger dat meedeed aan de genocide in 1994. Het leiderschap beschikt over een internationaal netwerk van sympathisanten waardoor het aan wapens komt. Sinds het uitbreken van de oorlog in Congo zijn de Hutu-strijders echter geisoleerd geraakt van hun leiders en zijn hun activiteiten in Rwanda afgenomen.