Raad Journalistiek pleit Hilterman vrij inzake asielzoekers

De Raad voor de Journalistiek ziet geen reden om radiocolumnist mr. G.B.J. Hilterman te berispen voor zijn omstreden uitlatingen over asielzoekers.

In zijn wekelijkse rubriek `De toestand in de wereld' in het programma AVRO Radiojournaal zei Hilterman in juni dat veel asielzoekers slechts uit zijn op economisch gewin en weigeren te integeren in de Nederlandse samenleving. De columnist meende tevens dat door de groei van het aantal allochtonen manifestaties van nationale identiteit zeldzaam zijn geworden. “Gelukkig is de term multiculturele samenleving wat uit de mode, want minderheden voegen aan cultuur niets toe', zei Hilterman in zijn programma. Het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) diende een klacht in tegen de columnist.

De Raad voor de Journalistiek beschouwt Hiltermans opmerkingen, hoewel kwestend en grievend voor anderen, als een persoonlijke mening. Journalisten mogen die, net als ieder ander, uiten. Zolang de wettelijke en journalistieke grenzen in acht worden genomen, kan volgens de raad een debat zoals het minderhedendebat “robuust' zijn. “Nu in dit geval geen sprake is van ophitsing of van oproepen tot rassen- of vreemdelingenhaat zijn die grenzen niet overschreden', aldus de raad.

Het LBR is teleurgesteld over de afwijzing van de klacht. “De raad noemt de opmerkingen wel kwestend, maar kennelijk is dat geen probleem. Het lijkt erop dat zo de grenzen van de vrijheid van meningsuiting worden opgerekt. We hopen dat het voor andere columnisten geen vrijbrief is om zich ook kwestend uit te laten', zegt woordvoerster L. Hamidi van het bureau. Voor het LBR is de zaak-Hilterman nu afgedaan. Het bureau dient geen strafklacht in bij justitie.