Psychologische test: Tyson in therapie

De Amerikaanse zwaargewicht Mike Tyson heeft psychotherapie nodig en hij heeft problemen om zijn driftbuien te beteugelen, maar hij is gezond genoeg om weer te kunnen boksen. Volgens een vijfdaagse, psychologische test in Boston lijdt Tyson aan depressies, geprikkeldheid en zelfzuchtig gedrag. Ook heeft hij problemen met intermenselijke contacten.

Het onderzoek werd gehouden op last van de Nevada State Athletic Commission (NSAC), die Tyson zijn bokslicentie heeft afgenomen nadat hij vorige zomer tijdens een gevecht om de wereldtitel zijn tegenstander Evander Holyfield in diens rechteroor had gebeten.

Volgens de onderzoeksresultaten kan Tyson veel baat hebben bij een cursus psychotherapie. Op deze manier moet hij weer vertrouwen krijgen in vriendschappen en moet hij zijn emoties en driftbuien beter onder controle krijgen. Tysons zelfbeheersing laat veel te wensen over. Hij heeft ook last van een extreem kortetermijngeheugen. De artsen in Boston kunnen de bokser niet garanderen dat hij in de toekomst gevrijwaard blijft van depressies en agressief gedrag.

Op grond van de onderzoeksresultaten hoopt de omstreden Tyson - hij werd eerder tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld wegens verkrachting - zijn licentie terug te krijgen. Volgens de NSAC biedt de uitslag van het onderzoek geen zekerheid over het beeindigen van de schorsing. Zij refereren aan het labiele gedrag van de bokser.

Twee maanden geleden ging Tyson nog op de vuist met twee verkeersovertreders, die zijdelings waren betrokken bij een ongeluk van Tysons echtgenote. De bokser wordt ook verdacht van twee aanrandingen. Tyson kan hiervoor een gevangenisstraf van tien jaar krijgen.

De commissieleden van de NSAC verwijzen ook naar een recent vraaggesprek van Tyson in de Amerikaanse Playboy. Daarin noemt Tyson zichzelf een `haatdragend individu', dat zichzelf `heel onverwacht kan opblazen'. Hij heeft naar eigen zeggen een `groot gebrek aan zelfrespect' en tegelijkertijd `het grootste ego in de wereld'. (Reuters)