Oude honkbaltijden herleven in New York

De New York Yankees hebben zich geplaatst voor de World Series, de finale van de Amerikaanse honkbalcompetitie. De club uit de Bronx won gisteravond de zesde wedstrijd tegen de Cleveland Indians met 9-5. Daarmee namen de Yankees een beslissende 4-2 voorsprong in de eindstrijd van de American League. De komende tegenstander is de winnaar van de National League. De San Diego Padres verdedigen een 3-2 voorsprong op de Atlanta Braves.

De Yankees plaatsten zich voor de 35ste keer voor de World Series. Met 114 zeges in de reguliere competitie boekten de Yankees een record. Uitblinker is David Wells, de werper met de krachtige linkerarm. Wells speelde in het voorjaar een perfect game; hij kreeg geen enkele honkslag tegen. Wells is afkomstig uit Las Vegas, waar hij opgroeide in een motorbende.

De Yankees werden in 1996 voor de laatste keer gekroond tot officieuze wereldkampioenen. Daarmee kwam een einde aan een mindere periode. De Yankees waren in de jaren dertig (met Babe Ruth) en de jaren vijftig (met Joe DiMaggio) oppermachtig in het Amerikaanse honkbal. De stadsderby's tegen de Brooklyn Dodgers (de World Series werden na de oorlog omgedoopt in Subway Series) staan op het netvlies van alle oudere New-Yorkers.

Vanaf de jaren zestig speelden de Yankees steeds vaker in de schaduw van de New York Mets, een betrekkelijk jonge club uit het stadsdeel Queens. Tegelijkertijd werden de clubs in het zuiden en westen van de Verenigde Staten succesvoller. De Atlanta Braves zijn een goed voorbeeld van deze ontwikkeling. Met de opleving van de Yankees herleven oude tijden in New York, de bakermat van het honkbal.