Nog geen taak voor luchtmacht

Voor de Nederlandse luchtmacht is niet direct een taak weggelegd om het akkoord over Kosovo te verifieren. Volgens de souschef operatien van de luchtmacht, commodore T. Bakker, “straalt een F16 geen vrede uit en zal Milosovic ze niet graag boven z'n land zien'. Bakker, die vanochtend in Vicenza aanwezig was bij een toelichting van generaal Mike Short, commandant van AF South in Napels, verwacht dat de acht extra F16's begin volgende week, na het aflopen van het ultimatum op zaterdag, naar Nederland kunnen terugkeren.'

“Vanochtend vonden we het met z'n allen een mooie korte operatie. Zo zouden we er wel meer willen zien want denk nou niet dat we met die 430 vliegtuigen van de NAVO zo `trigger happy' waren', aldus Bakker.

De drie fotoverkennersvliegtuigen uit Volkel die ook op Villafranca staan zouden een rol kunnen spelen om troepenverplaatsingen in Kosovo vast te leggen maar Bakker vraagt zich af of die toestellen boven Kosovo ook weer geduld worden door de Serviers. Wel blijven de Nederlandse en Belgische F16's hun taak boven Bosnie blijven uitvoeren.

Bakker gaf aan dat de Italianen maar mondjesmaat oefenvluchten toestaan wegens de geluidsoverlast. Begin volgend jaar vertrekt het Nederlandse contingent van Villafranca naar Amendola, 800 kilometer zuidelijker aan de oostkust van Italie. Raakt de luchtmacht met oefenschema's in de problemen dan zullen vliegers sneller worden gerouleerd.

Op het militaire gedeelte van Villafranca zijn vanochtend de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Het Italiaanse commando van de basis heeft zich geergerd aan het feit dat terwijl de acht uit Leeuwarden aangekomen F16's werden bewapend en wagens met 500-pondbommen naast de gevechtsvliegtuigen werden geparkeerd een Nederlandse tv-verslaggeefster vrolijk vanuit de cockpit van een F16 vertelde hoe de voorbereidingen voor de bombardementen zich zouden voltrekken. “Of menens, of een spelletje, maar niet allebei' moeten de Italianen tegen de Nederlanders hebben gezegd.

Bij de 300 man Belgisch en Nederlands luchtmachtpersoneel heerst opluchting over het feit dat NAVO-acties zijn opgeschort. Er is sprake van grote tevredenheid over het feit dat alleen het tonen van eensgezindheid van de NAVO al had gewerkt.