Nobelprijzen voor economie, chemie

De Nobelprijs voor economie is dit jaar toegekend aan Amartya Sen. De Indier, werkzaam aan de Universiteit van Cambridge in Groot-Brittannie, krijgt de prijs voor zijn verdiensten op het terrein van de sociale economie. Daarmee heeft Sen bijgedragen aan een beter begrip van de economische processen die leiden tot armoede en honger, zo maakte de Academie voor Wetenschappen tegen het middaguur in Stockholm bekend.

Sen is bij het grote publiek vrij onbekend. Als theoreticus heeft hij zich niet gemengd in de discussie over de huidige financiele crises en de aanpak daarvan door het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Gisteren werd al bekend dat de Nobelprijs voor Chemie is toegekend aan de Oostenrijker Walter Kohn (75) en de Brit John Pople (72) voor hun bijdragen aan de quantumchemie, een discipline die het gedrag van atomen en moleculen bestudeert. Kohn, verbonden aan de University of California in Santa Barbara, vereenvoudigde bestaande wiskundige modellen die beschrijven hoe atomen met elkaar binden. De mathematicus Pople, verbonden aan de Northwestern University in Chicago, ontwikkelde een computerprogramma (Gaussian) waarmee reacties tussen moleculen op het beeldscherm te bestuderen zijn. Daardoor konden chemici hun tijdrovende studies in de reageerbuis vervangen door computersimulaties. De Nobelprijs bedraagt 1,75 miljoen gulden.