Nieuwe sanering schokt personeel Philips Hoogeveen

Bij Philips in Hoogeveen (680 werknemers) verdwijnen de komende twee jaar 192 banen. Oorzaak is de weggevallen omzet in Oost-Europa.

Haar eerste reactie nadat ze van directeur Van der Hoek hoorde van de afslanking bij haar werkgever was `shit'. M. Koning (25) werkt zes jaar bij Philips in Hoogeveen en monteert de alleszuiger `Triathlon'. Haar collega N. Bonen (24) kreeg zeven jaar geleden een vaste baan bij Philips Hoogeveen, waar stofzuigers, mixers en koffiezetapparaten worden geproduceerd. “Philips stond goed bekend. Ik dacht: die fabriek blijft wel draaien.' De alleszuiger, het paradepaardje van de fabriek, bracht de winst in het laatje, werd haar altijd gezegd. Nu staat er een ongewoon grote voorraad van 40.000 stofzuigers in de magazijnen.

R. Krikken, veertien dienstjaren, snapt niks van de tweede reorganisatie in korte tijd. Vorig jaar verdwenen al 169 arbeidsplaatsen. “We werkten de afgelopen twee weken juist 45 uur in plaats van 40, omdat het zo goed ging.'

De directie van Philips lichtte het personeel gisteren in over de noodzakelijk geachte reorganisatie. Op korte termijn verdwijnen zeventig arbeidsplaatsen bij de alleszuiger-productielijn. De overige honderd vallen weg bij de productie van de koffiezetters en de mixers. De productie van mixers wordt medio 2000 overgeheveld naar Polen, waar de lonen lager zijn. De maatregelen zijn volgens de directie nodig door de crisis in Rusland en de economische teruggang in andere Oost-Europese landen. De afzet van stofzuigers is daardoor met twintig procent afgenomen. De ontwikkelingsafdeling van de mixers zal worden verplaatst naar Klagenfurt, de productie naar Hongarije.

Ongeveer 140 werknemers, leden van FNV Bondgenoten, reageerden gisteravond in cultureel centrum `De Tamboer' in Hoogeveen gelaten en boos op de komende sanering. De vakbond had de bijeenkomst belegd om de leden gelegenheid te geven hun gemoed te luchten en een oordeel te vragen over de eisen die de bonden over twee weken aan de directie willen voorleggen.

H. Hofstee van de FNV noemt de sanering een “klap in het gezicht' van de werknemers die nog nauwelijks over de “ellende' van de vorig jaar ingezette reorganisatie heen zijn. “Veel mensen zitten nog in de arbeidspool en hebben geen vast werk.'

Veel personeelsleden zijn van mening dat er toen, na een staking van een week, te snel is ingestemd met een regeling. Philips sloot indertijd een contract met uitzendbureau Adecco dat vervangend werk zou zoeken voor werknemers die moesten afvloeien. Slechts weinigen hebben inmiddels de beloofde vaste baan. Hofstee: “Mensen werden overal heengestuurd. Een vrouwelijke werknemer was compleet afgedraaid nadat ze kunststof kozijnen moest sjouwen in een fabriek.' B. Buning voorzitter van de bedrijfsledengroep van Philips typeert de toenmalige afspraken ronduit als “klote'.

Hofstee legde de FNV-leden gisteravond uit dat een eis tot behoud van arbeidsplaatsen, hoe “triest' het verlies ervan ook mag zijn, niet reeel is. “In Rusland is de hele rotzooi in elkaar geflikkerd. Daar is geen winst te behalen.' Volgens Hofstee ziet directeur Van der Hoek de afzet op korte termijn niet aantrekken.

“Waarom vallen de klappen altijd bij de mensen op de werkvloer?' wil een man weten. “Het is niet echt prettig om weer honderd collega's te moeten uitzwaaien.'

Hofstee meldt dat ook in het management “koppen zullen rollen'. De zaal is er niet gerust op. Een vrouwelijke werknemer zegt dat deze tweede reorganisatie in korte tijd wellicht het “begin van het einde' zal zijn. “Er staat ons nog meer te wachten. Wacht maar af.'

Hofstee zucht: “Ik hoef geen peptalk te houden, dat doet de directie maar. We kunnen het hoofd in de schoot leggen en afwachten tot de fabriekspoort dichtgaat, of proberen Hoogeveen overeind te houden.

Niemand weet hoe het economisch zal gaan. We kunnen alleen hopen dat de markt verbetert en niet verder inzakt.'

De bonden eisen van de directie dat werknemers kunnen kiezen uit een aantal maatregelen. Zo zou de vertrekregeling voor oudere werknemers ook moeten gelden voor 55-plussers. Tevens moet de directie gedegen onderzoek doen naar herplaatsing van werknemers bij andere vestigingen van Philips. In Drachten (2.100 werknemers) zouden dertig `Hoogeveeners' welkom zijn zo heeft de Drachtster directie toegezegd. Verder wil men afspraken maken over een vrijwillige vertrekregeling, her- en bijscholing en de mogelijkheid tot korter werken. Voor de overige werknemers zou Philips zich moeten inspannen om binnen of buiten de onderneming passende arbeid te vinden, meent Hofstee.

Een werkneemster vindt dat de onderhandelaars “forse eisen' moeten stellen. Een andere vragenstelster wil alleen weten hoe en wanneer ze haar eventuele ontslag krijgt aangezegd. “Ik hoop niet dat het per koerier zal zijn, zoals vorig jaar gebeurde. Dan zit je uren in spanning. Verschrikkelijk.' Hofstee kan slechts met haar hopen dat het ontslag niet, zoals vorig jaar, vlak voor Kerst wordt aangezegd.

    • Karin de Mik