Merrill Lynch lijdt verlies

De toonaangevende Amerikaanse effectenbank Merrill Lynch is in het afgelopen kwartaal voor de eerste keer in negen jaar met een verlies geconfronteerd. De onderneming heeft vooral te lijden gekregen van de crises op de internationale financiele markten en schrapt daarom 3.400 arbeidsplaatsen.

Voor de inkrimping van het aantal medewerkers heeft de zakenbank 288 miljoen dollar opzij gezet, waardoor het kwartaalresultaat op 164 miljoen dollar negatief uitkwam. Zonder de voorziening zou het bedrijf wel winst hebben gemaakt (124 miljoen dollar), maar veel minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Toen werd 502 miljoen dollar verdiend.

De omslag in de kernactiviteiten van de zakenbank waaronder de handel in obligaties, dwingt Merrill Lynch tot het terugdringen van de kosten, zo had de onderneming vorige maand al laten weten. Bovenop de 3.400 banen van het totale aantal van 65.000, worden nog eens negenhonderd fulltime adviseurs afgestoten.

Waarnemers verwachten dat de ingreep bij Merill Lynch een voorteken kan zijn van meer ontslagen bij Wall-Streetfirma's. In dat verband worden vooral de namen genoemd van J.P. Morgan en Credit Suisse First Boston. (Reuters)