Mantel farao blijft in Kairo

Leidse archeologen zijn er bijna zeker van dat zij de kroningsmantel van de Egyptische farao Toetanchamon hebben gevonden. Bij onderzoek naar kledingstukken die in 1922 uit het graf van de farao werden gehaald, zijn op een kleine mantel kroningsmotieven aangetroffen.

De mantel is zo kostbaar en kwetsbaar, dat hij in het Egyptisch Museum in Kairo moet blijven. Op het moment worden in Zweden replica's van de tunieken geweven, zodat het publiek de kledingstukken toch kan bekijken. Of de kleding in Nederland te zien zal zijn, is nog niet bekend. De archeologen gaan ervan uit dat Toetanchamon de mantel heeft gedragen bij de begrafenis van zijn voorganger. Het kledingstuk past een kind van acht jaar, de leeftijd waarop Toetanchamon de troon besteeg. Op de linnen mantel, versierd als luipaardhuid, staan tekens die aangeven dat het kledingstuk is gedragen bij een kroningsceremonie en bij het overlijden van een belangrijk persoon.

“Het probleem is dat we geen vergelijkingsmateriaal hebben en er dus nooit honderd procent zeker van kunnen zijn dat we inderdaad de kroningstuniek van Toetanchamon hebben gevonden', zegt G. Vogelsang-Eastwood van het Leidse Textiel Onderzoekscentrum die de kleding onderzocht in het Egyptisch Museum in Kairo.

Toetanchamon leefde in de veertiende eeuw voor Christus. Hij overleed op achttienjarige leeftijd en werd met zijn rijkdommen begraven in het Dal der Koningen. De Engelsman Howard Carter ontdekte de tombe in 1922. Nog steeds wordt de vondst van Toetanchamons graf als de grootste archeologische vondst van de eeuw beschouwd.

In het graf werden ook kledingstukken aangetroffen, waaronder 124 lendedoeken, sokken en sandalen. Naar de kleding werd niet eerder onderzoek gedaan. “Textielonderzoek staat binnen de wetenschap traditioneel op een laag niveau. Het is een echt vrouwenonderwerp', aldus Vogelsang.

Het onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Volgens NWO heeft de vondst van de Leidse archeologen “grote historische waarde'. “Het is weer een nieuw stukje van de puzzel. Kleding is een unieke bron voor het verleden', aldus H. Klomp van NWO.