Lik-op-stuk bereikt/een op drie spijbelaars

Negen van 31 veroordeelde spijbelaars uit Rotterdam en omstreken zijn vorig schooljaar na deelname aan het spijbelproject Basta teruggekeerd naar school.

Niet bekend

De deelnemers waren gemiddeld 15 jaar oud, merendeels meisjes, en van buitenlandse komaf. De meesten kampen met gedragsproblemen en komen uit een gebroken gezin. Medewerkers van het Bastaproject vragen zich op basis van deze cijfers af of terugkeer naar school voor de meeste spijbelaars “wel een reele optie is'. De onderzoekers geven daar geen antwoord op. Wel schrijven ze dat de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen gemeente, raad van de kinderbescherming leerplichtambtenaren en OM “aanzienlijk verbeterd' is.

Rotterdam en OM besloten vorig jaar tot een lik-op-stukaanpak voor hardnekkige spijbelaars. De leerplichtige leerlingen werden op basis van de Leerplichtwet veroordeeld door de kantonrechter tot deelname aan Basta. De straf werd direct opgelegd. Veroordeelden kregen drie weken taakstraf (60 uur) en daarna een training van maximaal 10 weken waarin ze gemotiveerd werden om weer naar school te gaan. Ze moesten zich houden aan strenge regels, maar kregen ook hulp bij het huiswerk beroepenorientatie en oefenden sociale vaardigheden.