Italie: Prodi mag het weer proberen

De Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro heeft demissionair premier Romano Prodi gisteravond verzocht te onderzoeken of er genoeg steun zou zijn voor een nieuw kabinet onder zijn leiding.

Het is geen formele formatie-opdracht. Daarvoor vindt Scalfaro de politieke situatie te onzeker. Hij wil voorkomen dat Prodi teruggaat naar het parlement, met een gewijzigd kabinet, en dan opnieuw wordt weggestemd.

In feite betekent de opdracht dat Prodi moet polsen of de dissidente groep communisten die bij de vertrouwensstemming voor het kabinet hebben gestemd, en de kleine centrum-partij UDR van oud-president Francesco Cossiga bereid zijn hem blijvend te steunen.

Prodi herhaalde na zijn gesprek met Scalfaro dat hij het programma waarmee zijn Olijfcoalitie de verkiezingen heeft gewonnen, niet kan verwateren ten behoeve van de UDR. Dat zou volgens hem kiezersbedrog zijn.

Vanuit de UDR kwamen meteen afwijzende reacties. “Voor ons is Prodi's poging al mislukt voordat hij is begonnen', zei Rocco Buttiglione een van de Kamerleden die vanuit de rechtse alliantie is overgestapt naar de UDR.

Cossiga had 's middags al zijn voorwaarden gesteld. Hij wil dat Prodi formeel vaststelt dat de coalitie die de verkiezingen in april 1996 heeft gewonnen, zijn meerderheid kwijt is - in de Kamer van Afgevaardigden komt Prodi zetels tekort, in de Senaat heeft hij wel een absolute meerderheid. Bovendien wil Cossiga een nieuw kabinet met ministers uit zijn partij.

De aanwijzing van Prodi komt als een verrassing. Gistermorgen nog werd minister van Schatkist Ciampi getipt als de nieuwe premier. Daarna liet Prodi weten dat hij toch beschikbaar was voor een nieuwe poging. De coalitiepartijen konden toen eigenlijk niet meer om Prodi heen, hoewel zij vaak de indruk hebben gewekt liever een andere premier te willen.

De rechtse oppositie heeft geirriteerd gereageerd. Gianfranco Fini van de Nationale Alliantie, de voormalige neofascisten, zei dat een toneelstukje wordt opgevoerd omdat centrum-links “doodsbang is voor nieuwe verkiezingen'.

    • Marc Leijendekker