Israel somber over akkoord

Premier Benjamin Netanyahu ziet wegens “de huidige treurige stand van zaken geen kans op een overeenkomst' met de Palestijnen. Hij zei dit gisteren kort nadat hij op de hoogte was gesteld van de moord op een jonge Israelier nabij Jeruzalem door waarschijnlijk een commando van de fundamentalistische Palestijnse groep Hamas.

“Van een overeenkomst kan geen sprake zijn zonder dat de Palestijnen al hun verplichtingen nakomen', verduidelijkte Netanyahu zijn standpunt. Hij liep daarmee vooruit op de morgen in Wye Plantation, nabij Washington te beginnen driehoekstop met president Clinton en de Palestijnse leider Yasser Arafat, die tot een akkoord over een nieuwe Israelische terugtrekking uit nog bezet gebied moet leiden. Eerder deze week werd een Israelische vrouw in de Jordaanvallei door een Palestijn doodgeslagen.

Twee ministers uit het kernkabinet, Mordechai van Defensie en Sharansky van Handel, hebben vanmorgen op uitstel van de top aangedrongen omdat deze niet goed zou zijn voorbereid. Netanyahu is echter vastbesloten naar Wye Plantation te gaan met zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Ariel Sharon als speerpunt van de harde Israelische onderhandelingspositie.

Een oud-premier van de Likudpartij, Yitzhak Shamir, heeft vanmorgen opnieuw zijn wantrouwen in Netanyahu uitgesproken en geeft ook voor Sharon geen dubbeltje. De rechtse oppositie in en buiten de coalitie maakt zich op om Netanyahu ten val te brengen indien hij tot verder Israelisch terugtrekken uit het `historische joodse vaderland' dat wil zeggen de Westelijke Jordaanoever, besluit. Benni Begin, die onder Netanyahu minister is geweest, wordt als tegenkandidaat in de race om het premierschap genoemd.

Alvorens naar Washington te vliegen brachten Netanyahu en Sharon vanmorgen een bezoek aan de Jordaanse kroonprins Hassan. Eerder kwam Arafat naar Amman. Sharon is van plan koning Hussein in het ziekenhuis in de VS te bezoeken. De monarch ondergaat daar behandeling tegen kanker.