`Geen risico overslaan Duitse pest'

Twee met varkenspest besmette bedrijven in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben geen contacten met varkenshouders in Nederland. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekend gemaakt.

In Duitsland, dat sinds korte tijd weer varkenspest vrij was, brak afgelopen zondag opnieuw varkenspest uit in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, met respectievelijk zes en zeven miljoen dieren de gebieden met de hoogste varkensdichtheid in het land.

Niet bekend

Het laatste transport van Duitse varkens naar Nederland zou volgens Landbouw eind augustus hebben plaatsgevonden. Aangezien de incubatietijd van de pest bijna nooit langer dan zes weken is, is de kans niet groot dat het virus ook hier aanwezig is.

Het ministerie van Landbouw heeft gisteren wel verscherpte controles aangekondigd voor vervoer van Duitse varkens naar Nederland. Van elk dier moeten twee bloedmonsters worden genomen. Ook zal de controle op pest bij Nederlandse bedrijven worden geintensiveerd.

De overkoepelende landbouworganisatie LTO-Nederland vindt de maatregelen onvoldoende. LTO wil dat staatssecretaris Faber van Landbouw een importverbod voor varkens uit de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen afkondigt. Volgens Landbouw kan alleen de Europese Commissie importverboden afkondigen.