Fusie Monsanto en AHP afgeblazen

De begin juni aangekondigde fusie van de Amerikaanse chemie- en farmacieconcerns Monsanto en American Home Products (AHP) is afgeblazen. De twee lieten gisteren weten tot de conclusie te zijn gekomen dat een samengaan “niet in het belang is van de aandeelhouders'.

Monsanto en AHP zouden samen een concern hebben gevormd met een jaaromzet van 23 miljard dollar (43 miljard gulden) in de sectoren geneesmiddelen, biotechnologie, chemie en levensmiddelen. De aandeelhouders van AHP, de grootste van de twee, zouden een belang van 65 procent krijgen in de nieuwe onderneming en die van Monsanto 35 procent.

De Europese Commissie had twee weken geleden al toestemming gegeven voor de fusie. Voorwaarde was dat Monsanto een eind zou maken aan een overeenkomst voor distributie van de anticonceptiepil in Frankrijk met Organon, onderdeel van Akzo Nobel. De overeenkomst blijft nu waarschijnlijk bestaan.

Voor AHP is het de tweede keer dit jaar dat een ambitieus fusieplan op de klippen loopt. In januari mislukten besprekingen met het Amerikaans-Britse farmacieconcern SmithKline Beecham dat enkele weken later ook onderhandelingen over een fusie met Glaxo Wellcome zag stranden.

De effectenbeurs in New York reageerde gisteren zeer negatief op het nieuws. De koersen van de aandelen Monsanto en AHP gingen fors omlaag. (KRF, ANP)