Endemol verkoopt theater aan Joop van den Ende

Amusementsbedrijf Endemol verkoopt zijn theateractiviteiten aan Endemol-oprichter Joop van den Ende. Met de verkoop van de divisie Live Entertainment - ruim een kwart van de totale omzet - wil Endemol zich uitsluitend richten op het minder risicovolle produceren en distribueren van televisieprogramma's.

Met de verkoop hoopt Endemol de gunst van beleggers op de beurs te herwinnen. In combinatie met een stijging van de nettowinst voor het bedrijf van ruim 15 procent in het afgelopen boekjaar, zorgde de bekendmaking vanochtend voor groot enthousiasme op het Damrak: het aandeel Endemol stond rond het middaguur met een koerswinst van bijna 11 procent op 52,10 gulden. Sinds de introductie van Endemol op de beurs eind 1996 leed het aandeel een kwakkelend bestaan.

Vanochtend bleek de nettowinst van het bedrijf in het eind juni afgesloten boekjaar uitgekomen op 84,3 miljoen gulden, tegen 73,1 miljoen een jaar eerder. De totale omzet nam toe met 13,6 procent tot 917,5 miljoen.

De theater-activiteiten van Endemol groeiden afgelopen jaar met 17,1 procent weliswaar sterker dan televisie (12,4 procent) maar ze zijn aanzienlijk minder winstgevend. Bovendien is het risicovolle aspect van musicals en live-shows moeilijk aan beleggers uit te leggen, aldus bestuursvoorzitter John de Mol vanochtend. De reizende ijsshow Holiday on Ice moest afgelopen jaar opnieuw teleurstellende resultaten laten zien.

Door de opbrengst van de verkoop te investeren in televisieactiviteiten zal de winstgevendheid van het totale bedrijf verbeteren. Endemol wil verder groeien in de vijf belangrijkste televisiemarkten van Europa.

Koper Joop van den Ende, tevens mede-eigenaar van Endemol, blijft gewoon bestuurder bij het bedrijf. De dagelijkse leiding van de nieuw op te richten onderneming laat hij over aan anderen. Zelf wordt hij president-commissaris. Dat er sprake zou kunnen zijn van belangenverstrengeling spraken De Mol en Van den Ende vanochtend tegen. “Het is een puur zakelijke deal', aldus Van den Ende. De prijs van de transactie wordt uiteindelijk bepaald door “twee onafhankelijke instellingen'. “We werken beiden 80 uur in de week', zei De Mol. “Stel dat Joop 5 uur steekt in het nieuwe bedrijf, waar praten we dan over?'